Berliner Zeitung: Докато всички следят какво става в Курск, Русия настъпва неумолимо в Донбас

Руските войски успешно настъпват на запад по фронт с дължина над 1000 км.

Унищожаваме жива сила и техника на ВСУ в Курска област с авиация, дронове и артилерия, съобщава руското министерство на отбраната

Докато вниманието на света е насочено към украинската офанзива в Курска област, Русия завоюва все нови и нови територии в Донбас, подчертава Berliner Zeitung, цитиран от "Фокус". Руските войски успешно настъпват на запад по фронт с дължина над 1000 км.

Ръководството в Киев е застрашено преди всичко от загубата на логистично важния Покровск. През последните дни украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве около села на приблизително 20 км източно от града. Според украинските военни руските атаки са се увеличили значително, особено от началото на седмицата.

Покровск е административен център и важен транспортен възел в Донбас. Намира се на главния път и служи като маршрут за снабдяване на други контролирани от Украйна селища като Часов Яр или Константиновка.

Освен това градът е разположен в равнина - тежките военни товари могат да пресекат терена сравнително бързо. Ако руските войски превземат Покровск, Москва също ще бъде една крачка по-близо до една от обвявените си цели – излизане на административните граници на Донецка област.

От друга страна, Украйна ще трябва да запише нова загуба на позиции на изток, ако отстъпи от Покровск. Това ще доведе до прехвърляне на резерви и изграждане на нови отбранителни линии. Освен стабилизирането на украинския източен фронт в Донбас, военното командване сега е изправено и пред ситуацията в руския Курск. Това е изтощителна мисия за Киев.

Политическото ръководство на Украйна вече няколко дни говори за напрегнатата ситуация на собствена територия. По време на една от ежедневните си речи Зеленски призна, че украинската армия е подложена на изключителен натиск в региона. "В Донецк е изключително трудно, а Покровск претърпя най-големия брой руски атаки през последните седмици – там се случват най-интензивните вражески атаки“, казва Зеленски.

Въоръжените сили на Руската федерация унищожават жива сила и техника на украинските въоръжени сили, които на 6 август започнаха настъпление в пограничните райони на Русия, съобщи междувременно министерството на отбраната на Русия в сводката си от 14 август.

Активните действия на частите на групировка войски "Север", ударите на армейската авиация, безпилотните летателни апарати и артилерийския огън са спрели опитите за пробив на мобилни групи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с бронирана техника дълбоко в руската територия в районите на Скрилевка, Левшинка, Семеновка, Алексеевски, Камишни .

В района на Мартиновка са открити и унищожени две украински групи на пикапи.

Руснаците обявяват, че са отразили 6 атаки на части от 115-та механизирана, 80-а и 82-ра десантно-щурмови бригади в районите на населените места Коренево, Олговка, Погребки, Русское Поречное и Черкезское Поречное.

Руското МО отбелязва, че са разбити концентрации на жива сила и техника на 22-ра, 61-ва механизирана, 92-ра десантно-щурмова и 1-ва президентска бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на Локни, Кремяни, Олешня, Свердликов и Дарино.

Самолети са нанесли удари по резервите на украинските въоръжени сили в районите на населените места Юнаковка, Садки, Мирополие, Храповщина, Могрици и Кровное, Сумска област.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Berliner Zeitung: Докато всички следят какво става в Курск, Русия настъпва неумолимо в Донбас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!