Атака с балистични ракети по Одеса, докато Украйна навлиза все по-навътре в Русия

Снимка: БТА, Днес.dir.bg

"Всички да бъдат в бомбоубежищата до отбой от тревогата, има информация за повторна атака", призова кметът на украинския черноморски град

Тази вечер врагът атакува Одеса с балистична ракета. Цел на агресора е гражданската инфраструктура на пристанището. Пострадали са двама души - това обяви председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. 

По информация на кореспондента на БТА Светлана Драгнева в украинския черноморски град са се чули силни експлозии в 19:34 часа, минути след като е била обявена въздушна тревога.

По думите на Кипер пострадалите са 39-годишна служителка в пристанището и 43-годишен шофьор на зърновоз. Те са приети в болница с различна степен на наранявания.

"Служителите на реда записват последствията от поредното престъпление, извършено от руснаци", добави в коментара си председателят на Одеската областна военна администрация.

"Всички да бъдат в бомбоубежищата до отбой от тревогата, има информация за повторна атака", информира в приложението Телеграм кметът на Одеса Геннадий Труханов.

По предварителна информация от местните канали в Телеграм има поразена цел. В небето се видя дим, предава още българският кореспондент. 

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Video of the first seconds after landing in Odessa are published by local Telegram channels pic.twitter.com/saWAnlRF2q

— Leandro Romão (@leandroOnX) August 14, 2024

По-рано днес Украйна съобщи, че нейните сили са навлезли още по-навътре в руската Курска област в най-голямото чуждестранно нахлуване в Русия след Втората световна война, което според президента на САЩ Джо Байдън поставя руския му колега Владимир Путин пред дилема, предаде Ройтерс. 

Ukrayna'nın Odessa kentinde çok sayıda patlama meydana geldi

Ukrayna'nın Odyssa belediye başkanı, Ukrayna'nın güneyinde yer alan bu şehirde çok sayıda korkunç patlamanın meydana geldiğini duyurdu. pic.twitter.com/B5H7w29zmr

— KRm (@aknnkks) August 14, 2024

Хиляди украински военнослужещипреминаха границата в ранните часове на 6 август и навлязоха в руската Курска област. Руският президент нарече това голяма провокация, имаща за цел да предостави на Киев по-изгодна позиция при евентуални бъдещи преговори за прекратяване на огъня.

Украйна е отрязала част от руската погранична Курска област и въпреки че Путин заяви, че руската армия ще изтласка украинските войски, вече повече от седмица интензивни сражения не водят до успех за Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на Киев продължават да набират сила в района на Курск и че днес са превзели още един-два километра руска територия. "Продължаваме да напредваме все повече в Курска област", написа Зеленски в платформата "Телеграм". "...От един до два километра в различни райони от началото на деня", уточни той.

На видеозапис, публикуван в неговия официален канал в "Телеграм", Зеленски разговаря чрез видеовръзка с главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал-полковник Олександър Сирски, който докладва, че от началото на трансграничното настъпление са взети 100 руски военнопленници.

Украинското нападение срещу руската територия промени драматично хода на събитията в продължилата две години и половина война. Русия постигаше напредък в Източна Украйна, след като контраофанзивата на Киев през 2023 г. не успя да постигне значителни успехи срещу руските сили. Безпрецедентното нахлуване на Украйна обаче крие и големи рискове за Русия, Украйна и Запада, който се стреми да избегне пряка конфронтация между Русия и ръководения от Вашингтон военен алианс НАТО, който помага на Киев да се противопостави на Москва, отбелязва Ройтерс.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Атака с балистични ракети по Одеса, докато Украйна навлиза все по-навътре в Русия | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!