Защо няма вкусни дини на пазара през това лято

Автор: Флагман.бг

Защото са гръцки

Праскови, кайсии, ябълки, дини и пъпеши, внос от Гърция, Италия, Полша и от много други места, се продават по родните пазари и магазини. В същото време повечето зеленчуци като краставици, домати, зеле, моркови и картофи са български. Има много вносна продукция, но и наша. Това се дължи на факта, че страната ни е част от единен европейски пазар и стоки се обменят непрекъснато. Например български дини отиват за Румъния, а у нас се внасят гръцки, които обаче според мнозина не са вкусни.

А какви са цените?

Например доматите струват от 1,50 до 4 лева в зависимост от сорта. По-евтини през тази година спрямо миналата са лукът, морковите, зелето и картофите. По столичните пазари и магазини гръцката праскова върви по 2-3 лева за кило, а нектарините са по 3 лв.

Динята от южната ни съседка пък се търгува за 0,60-1 лв. килото, колкото е и българската. Родните производители са заложили на различни сортове, като има такива без семки с тъмнозелена кора, които струват по 1,70 лв. за кило, а с жълта сърцевина се продават за 2 лева килото. Кайсиите са предимно родно производство, като цената им е 4,50-4,60 лв. Нашите пъпеши струват 2 лева за кило, а от Гърция са по 1,60 лв. Ябълки се внасят от различни държави, като най-масови са италианските и полските.

На пазара обаче се срещат и такива от Сърбия и Чили. Цените им варират от 2,50 до 5 лева за кило. Българските картофи са от 1,69 до 2,59 за килограм на пазара във Варна. Френските и немските са за около лев килото. Турският зелен пипер се търгува на цени между 2,49 и 4 лв. за килограм, като червените чушки са между 3,50 и 5 лв. Патладжанът от Турция се продава за 2,79 лв./кг. Български краставици сорт „Гергана“ се търгуват за 4 лв./кг и нагоре. По-евтини са корнишоните – 3,49 лв./кг. Гръцките и турските домати вървят по 2,49 лв./кг на промоция, а родните по над 5 лв. за кило за розов домат или биволско сърце. Зелето е от 69 до 1,20 лв. за килограм, като вносното е по-евтино от местното производство, съобщи „Телеграф“.

Кочан царевица на сергията върви от 50 ст. до 1,20 лв. за брой. Тиквичките са по 1,20-1,59 лв. за килограм родно производство. До 6,80 лв. стигна в Стара Загора цената на едрите български розови домати. Вече има червена капия, но е предимно от Гърция – за 4,00-4,50 лв. килото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо няма вкусни дини на пазара през това лято

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!