С настъплението си в Курска област Украйна иска да дестабилизира Русия, заяви Владимир Путин

Труд

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че с настъплението в Курска област Украйна цели да дестабилизира Русия, докато Киев, от своя страна, не бърза да обявява целите на операцията наведнъж и ги осветлява постепенно.

Анализатори са на мнение, че офанзивата определено е заварила Москва неподготвена, но не е ясно дали украинските сили имат потенциала да удържат завзетите позиции.

На съвещание в началото на седмицата, което бе излъчено на живо по държавната телевизия, Путин отбеляза, че с настъплението в Курска област Украйна цели да дестабилизира Русия, но добави, че Киев няма да успее да постигне това, посочва агенция "Ройтерс".

„Загубите на Въоръжените сили на Украйна се увеличават с драматични темпове, включително сред едни от най-боеспособните подразделения на ВСУ, които врагът прехвърля към нашата граница“, заяви той по време на заседанието, в което участваха още губернатори на региони и представители на силовите ведомства.

„Врагът със сигурност ще получи подобаващ отговор и всички цели, които си поставяме, без всякакво съмнение ще бъдат изпълнени“, категоричен Путин.

Руският лидер заяви, че изглежда Украйна се опитва да си осигури по-благоприятни позиции, от които да влезе в евентуални мирни преговори, но добави, че такива не биха могли да бъдат водени с враг, който по думите му напада мирни граждани при операцията си в Курска област.

Според Путин друга цел на Киев е да забави напредването на руската армия на други участъци от фронта, където силите на Москва са в настъпление. "Труд news" припомня, че изказването на Путин бе най-пространната му реакция по темата, откакто Киев предприе изненадващата си офанзива на 6 август. Държавният глава предупреди представителите на руските власти да се подготвят за влошаване на обстановката, преди в нея да настъпи подобрение.

„Врагът ще продължи да се опитва да дестабилизира положението в пограничната зона, за да разклати по този начин и политическата ситуация у нас“, каза руският лидер, реагирайки на доклада на губернатора на друг пограничен регион, Брянска област. „Така че ако днес обстановката в Брянска област е спокойна, това не значи, че и утре ще бъде така.“

На същото съвещание губернаторът на Курска област заяви, че Украйна контролира 28 селища там и че войските ѝ са навлезли на 12 км навътре на територията на Русия. Изнесените данни за обстановката на бойното поле не могат да бъдат проверени чрез независим източник, уточнява "Ройтерс".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: С настъплението си в Курска област Украйна иска да дестабилизира Русия, заяви Владимир Путин - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!