Обявиха извънредно положение в Белгородска област след атака с украински безпилотници

Снимка: Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област, официален канал в Телеграм, Днес.dir.bg

Попаденията са в две населени места, като е ударен многоетажен блок, но няма пострадали, съобщи губернаторът

Обявиха извънредно положение в цяла Белгородска област заради продължаващите атаки от страна на украинските сили, каза областният управител Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

Атакувани са две населени места, но пострадали няма, обяви още губернаторът в официалния си Телеграм канал.

"Ситуацията в Белгородска област продължава да бъде крайно трудна и напрегната. Всекидневни обстрели от страна на въоръжените сили на Украйна, разрушени къщи, ранени и убити цивилни", каза областният управител във видео на канала си, цитира го БТА.

"Затова взимаме решение, считано от днес, да обявим извънредно положение на регионално ниво за цялата Белгородска област, с цел допълнителна защита на населението и оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите", каза той.

"Ще отправим молба към правителствена комисия за обявяване на извънредно положение на федерално ниво", обяви още губернаторът на Белгородска област.

Той уточни, че двете населени места са били атакувани от украинска страна с безпилотници. Запалил се е апартамент в многоетажна сграда в град Шебекино, като е повредено и газоснабдяването в блока. Изгоряла е постройка в село Устинка, Белгородски район, отново след атака на безпилотник.

Само преди два дни Русия евакуира части от Белгородска област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Тогава губернаторът съобщи, че е започнала евакуация населението от района на Красная Яруга заради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха".

"Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Преживяхме тревожна сутрин - налице е активност на врага на границата на Краснояружски район. Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той в Телеграм на 12 август.

През последните месеци руският регион, който се намира до Курска област и в непосредствена близост до украинската граница, е подложен на обстрели и атаки от украинска страна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Обявиха извънредно положение в Белгородска област след атака с украински безпилотници | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!