Прокурори и полиция, ръководени от КПК, са влезли в имоти на Румен Гайтански-Вълка (Снимки)

Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната, според БНТ

Прокурори и полиция, ръководени от Комисията за противодействие на корупцията са влезли в имоти на Румен Гайтански - Вълка.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.

Под надзора на Софийската градска прокуратура КПК провежда разследване за присвояване на близо 150 млн.лв. от ББР.

В тази връзка днес в сутрешните часове служители на КПК и МВР са посетили няколко адреса в столицата, на които са регистрирани фирми, които имат отношение към кредит, отпуснат от ББР, за който има данни, че е бил фиктивно обезпечен.

Претърсване се извършва и на фирма с адресна регистрация в Кърджали, за която има данни, че е получила 30 млн. лв. от усвоения кредит.

Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на ББР.

След приключване на действията по разследването наблюдаващите прокурори ще преценят дали има основания за повдигане на обвинения.

Има данни, че управителят на фирмите бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

"По света и у нас" научи, че преди дни Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Антимафиоти влязоха в сграда на улица „Булаир“ в центъра на Кърджали, в която е офисът на Ахмед Моллахасан, сочен за „дясна ръка“ на Хасан Азис по отношение на бизнес инициативите на бившия кмет на общината, съобщава пък 24rodopi.com.

Снимка: 24rodopi.com

В момента в града край Арда се провежда голяма полицейска операция срещу фирми от кръга на Хасан Азис.

Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Хасан Азис.

Договорът за кредита от ББР е сключен през 2019 г. и е предоставен на пътностроителната фирма "Роудуей кънстракшън" с обезпечение на кредита сключен договор за доставка на инертни материали от "Пътстройинженеринг" АД. Основен акционер в дружеството е фирмата "Биомайнинг", свързана с Румен Гайтански - Вълка. ББР е реализирала почти 100% загуба от кредита за 150 млн. лв., отпуснат през 2019 г. на свързаната с Гайтански фирма "Роудуей кънстракшън", сочи журналистическо разследване.

В използването на кредита се намесва и трето дружество - "Кристална вода", което дружество погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка". ТЕЦ "Варна" е собственост на Ахмед Доган.

Вчера стана ясно, че почетният председател на ДПС иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистъра от правителството Орешарски Данаил Папазов. Това изтече от документи в Търговския регистър от 12 август, а искането е 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда", която купи през 2017 г. от ЧЕЗ ТЕЦ-а.

"Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казаха преди дни от КПК.

От съобщението стана ясно още, че действията по разследването имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банкатафиктивна обезпеченост на отпуснатия заем.

В края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър".

През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Прокурори и полиция, ръководени от КПК, са влезли в имоти на Румен Гайтански-Вълка (Снимки)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!