Голяма новина за минималната заплата. Рязко увеличение

Новини Стандарт

За първи път тя ще мине 1000 лева

Голяма новина за минималната работна заплата. От 1 януари 2025 г. тя скача с 15 % и вече ще е 1078 лв. 

Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение началото на следващата година трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Средната работна заплата за месец юни 2024 г. е 2276 лв., обявиха от НСИ. А средната заплата за последните 12 месеца е 2155 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ. От 1 януари следващата година минималната заплата трябва да стане 1078 лв., ако формулата за определянето не бъде променена от парламента. 

Минималната заплата трябва да бъде определена от Министерски съвет.

В момента минималната заплата е 933 лв. 

За промяна на формулата за определяне на минималната заплата настояват и работодателите, и синдикатите. Според работодатели сред недостатъкът на действащата в момента формула е, че не отразява производителността на труда, а средната заплата включва и класовете за стаж на работника. Освен това според работодателите е по-добре минималната заплата да бъде определяна на база медианата заплата (която се получава като всички хора в страната бъдат подредени по размер на заплатата и се вземе този, който стои по средата на редицата), а не на база на средната заплата.

Според синдикатите пък минималната заплата трябва да е адекватна, каквото е и изискването на директивата на ЕС, тоест да стига за покриване на основни жизнени потребности и да доближава заплатата за издръжка. Според изчисления на КНСБ заплатата за издръжка е 1872 лв. преди данъци и осигуровки за работещ сам човек.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Голяма новина за минималната заплата. Рязко увеличение - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!