ППДБ поемат по пътя на ДПС и БСП

ПП и ДБ все още нямат единна комуникационна политика, за каквото призова Христо Иванов, подавайки оставка.

Труд

“Добрите сили” се явяват за последен път заедно, смята бившият пиар на “Промяната” Диана Дамянова

Общи листи ще има, върви се към консолидация, твърди проф. Светослав Малинов, член на ДСБ

Най-сериозни са разминаванията между “Промяната” и ДСБ

Напрежението в коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” се покачва отново с оглед предстоящите в края на октомври месец поредни предсрочни парламентарни избори и новото редене на листи за народни избраници, научи “Труд” от свои източници от редиците на ППДБ. Най-вече напрежението идва по оста “Демократи за силна България” (ДСБ), част от “Демократична България” и “Продължаваме промяната”, като наши източници от ДСБ посочват, че границата на търпението им спрямо ПП е почти достигната, като настояват медийните изяви на коалицията да бъдат балансирани, а не на първа линия да се изкарват представители на “Промяната”.

Припомняме, че най-сериозното разминаване в политическите си линии, поне публично, двете формации имаха при преговорите за съставяне на правителство, провалили се в 50-ото Народно събрание. Докато ДСБ, оглавявани от ген. Атанас Атанасов, настояваха за съставянето на “технически кабинет”, то от “Промяната” отсякоха още в зародиш - шанс за кабинет в този парламент няма, а ППДБ следва да остане “конструктивна опозиция”. В последствие пък на разговорите при втория мандат, отишъл при “добрите сили” по стечение на обстоятелствата след разпада на парламентарната група на ДПС, разговорите с останалите партии водиха единствено хора от “Демократична България” без нито един представител на “Промяната”.

“Още преди месец и половина ДБ поискаха две неща от ПП - да има единна медийна политика и да има ревизия на отношението на силите в коалицията, тъй като в началото отношението беше 1/3 за ДБ и 2/3 за ПП, а в момента съотношението може дори да е обратно. За момента обаче развитие по този въпрос няма”, коментира пред “Труд news” комуникационният експерт и бивш пиар на “Промяната” Диана Дамянова. И направи прогноза - ако все пак ПП и ДБ успеят да постигнат споразумение за общо явяване на изборите, то това ще е последният път, в който са заедно. “Просто няма как да има работещо обединение между дясна и лява партия”, категорична е тя.

“Избирателите дават доверие на партия, за да бъде във властта. Когато за пореден път това не се случва, е логично да бъде наказано. Няма как с 14% от гласовете и да искаш да наложиш собствена програма, така че трябва да се научат на компромиси. Мисля, че търпението на гражданите ще свърши с тези избори, като ако не се получи компромис, ще има доста голяма промяна в политическия пейзаж в страната”, смята Дамянова.

На обратното мнение е проф. Светослав Малинов, бивш евродепутат и член на ДСБ. “Мога да ви кажа, че със сигурност ППДБ ще се явят с една листа на предстоящите избори”, категоричен бе той. И посочи - много по-важният казус е как ще се яви друга партия - ДПС, а настоящите трусове около МВР сочили на свой ред за влияние на Делян Пеевски върху вътрешното ведомство. До изборите през октомври нямало обаче време за реформа в коалицията ППДБ, но след тях ще се върви към единно ръководство, в което ще влязат и нови лица, което ще доведе, смята Малинов, до по-голямо обединение, а не разцепление на “добрите сили”.

Единственото решение според проф. Малинов за стабилно управление е в следващия парламент да се състави технически, надпартиен кабинет. “Вариантите са два - да се направи тежък политически компромис, който ще е съсипващ за партиите - например ППДБ да се коалират с БСП или пък ГЕРБ с “Възраждане”, или да се състави технически кабинет. С оглед на настоящата фрагментация няма да излезем с ясен победител и с политическо мнозинство. Отсега трябва да се работи за технически кабинет, дори и президентството съзря нуждата от това”, заяви професорът. И призова - политическите лидери трябва да преглътнат егото си в името на тази цел и да видят примерите за подобни конфигурации в Западна Европа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ППДБ поемат по пътя на ДПС и БСП - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!