„Дерибеят“ Чакъров краде марката ДПС, за да я направи частна партия на Доган

Новини Стандарт

Оказа се, че само председателя на движението Делян Пеевски го е грижа за интересите на стотиците хиляди избиратели на партията

Обществено-политическа организация на хора с общи интереси, цели и идеология. Това е определението в тълковния речник за понятието „партия“. При това не само в българския. По цял свят думата „партия“ носи същото значение – обединение на хора, а не на едно лице.

Започваме с тази прелюдия, защото в понеделник стана ясно, че в иначе нагледалия се на какви ли не абсурди български политически живот се е случило нещо немислимо досега. В петък, 9 август, енергийният олигарх в сянка и предводител на „дерибеите“ в Движението за права и свободи Джевдет Чакъров се е пробвал да открадне марката ДПС и да я прехвърли от партийна собственост в частна – на Ахмед Доган. Звучащата сюрреалистично, но напълно реална новина беше съобщена от сайта „24 Родопи“, който се позова на източници на Патентното ведомство. Именно там се е разиграла и абсурдно звучащата за нормалните граждани на държавата случка.

„Направен е опит за прехвърляне на физическо лице на една партия на избиратели, с колективни органи, която партия има официални представители, вписани в съда. Сред тези представители Ахмед Доган не фигурира от години. В търговските отношения има термин „престъпно корпоративно рейдърство“, но в случая тепърва ще се търси точното определение. Вероятно целта е била да се заобиколят уставът и законът, за да започне ДПС от нова точка на съществуване – като частна партия. Сиреч – до 9 август 2024 г. ДПС е била партия на хората, а от 9 август да стане на едно лице. Това е блокирано“, съобщи „24 Родопи“, като посочи, че новината е била потвърдена и от източници от самото Движение. Които от своя страна разкрили, че опитът на Чакъров да превърне ДПС в частна партия всъщност е бил блокиран от другия председател на Движението – Делян Пеевски. По този начин той е защитил интересите на стотиците хиляди членове на формацията, чиято всъщност е марката ДПС.

Има ли изненадани? Вероятно не много. Той народът си го е казал - веднъж крадец, завинаги крадец. Така че разкритието за действията на Чакъров в полза на Доган дори вече не е особен повод за шок. Особено на фона на подплатените с документи публикации от последните седмици, според които първият държи през сина си огромен пай от ВЕИ сектора в страната и има мощности за десетки милиони без да е ясен произходът на парите, а вторият се е облажил през абсолютно нелегална схема с близо 30 милиона лева държавни пари от кредит, отпуснат от ББР на другаря му по сарайски вечеринки и бизнес Румен Гайтански.

Което обаче не прави акта от 9 август нито по-законен, нито по-нормален и по-морален. Дори напротив – колко нагъл, безскрупулен и отчаян трябва да си, че да откраднеш символ, обединяващ над 300 000 избиратели, за да превърнеш движението в частна партия? При това не веднъж, а няколко пъти? Защото проверката в регистъра на Патентното ведомство показва, че блокираният на 9 август опит за кражба всъщност е бил поредният от цяла серия подобни. Предните са били общо 4 на брой и направени на 29 юли, като целта е била същата - да се открадне марката ДПС, която в момента е собственост на самото движение – т.е. на всичките му членове, като се регистрират нови в различни вариации: „ДПС Движение за права и свободи“, само „Движение за права и свободи“, „Движение за права и свободи – Свобода, Заедност, Единство“ и дори „MRF“ (бел.р. абревиатурата на ДПС на английски). Но след като тези опити са били блокирани, групата на „дерибеите“ прибягнала до немислимата за разума стъпка да се опита да регистрира марката не на политическа формация, а направо на Доган. Така де – това може и да противоречи на етиката и морала, но пък е напълно в духа на дерибейската философия, пропагандирана и от почетния председател на ДПС и неговите „обръчи от фирми“ и „разпределяне на порции“. А именно - „моето си е мое, а чуждото – също е мое“.

И като сме на темата за етиката, особено показателен е и друг факт, лъсващ от регистрите. Неуспешните засега опити за пререгистрация са направени все от един и същи пълномощник на групата на Чакъров – Силвия Христова Тодорова. В общественото пространство тя може да е по-позната в амплоато си на експерт по интелектуална собственост, но е далеч по-интересна с друго. Според статия на „Медиапул“ от началото на годината, Тодорова е съпруга на Георги Тодоров - бивш министър в три служебни кабинета, назначени от президента Румен Радев. В първото правителство на Стефан Янев е бил министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а след това – в първия и втория кабинет на Гълъб Донев, е отговарял за електронното управление. За забравилите ще припомним, че в излезлия през май миналата година скандален запис от заседание на ръководството на ПП, Кирил Петков говореше, че е направил „ала-бала с президента“, за да им бъдат по-високи изборните резултати именно в периода, в който страната беше управлявана именно от правителството на Донев.   

Е, сега сме свидетели на безумен опит да се направи „ала бала“ и с марката ДПС. Опит, който натрапва два извода. Първо – обявеното от председателя на движението Делян Пеевски „ново начало“ изкара на повърхността „дерибейщината“, която е държала в менгеме и формацията, и членовете й в продължение на десетилетия и сега прави отчаяни опити да продължи с тази здрава хватка. И второ – с блокирането на опитите на Чакъров и компания да превърнат ДПС в частна партия той се доказа като гарант за интересите на всички онези стотици хиляди, за които тази марка е символ, а не порция за разпределяне. И на които всъщност тя принадлежи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Дерибеят“ Чакъров краде марката ДПС, за да я направи частна партия на Доган - Политика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!