Пенсиите ни са най-ниски в ЕС, цените – най-високи

Retro.bg

Аакад. д-р Ганчо Попов, ректор на Национален университет-трета възраст

Ще се спрем само на някои от хранителните продукти, които са наша, на пенсионерите, насъщна храна, и тях можем да си позволим да си купим. Това са млечните продукти, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, филийка хляб, поръсена със сол и червен пипер и полята с олио. А ако остане някой лев, можем да си позволим и по домат и чушка, а ще останат ли пори за предписаните ни лекарства?

Търговците на дребно на тези продукти слагат цени с 50, 100, 200 до 500% печалба! В пресата имаше информация, че зрял боб, внесен от Египет по 0,90 лв. за кг, на пазара на дребно се продава до 6 лв./кг. Червените чушки на борсата са по 2 лв. за кг, на кварталните пазари по 3,00 до 3,50 лв. Доматите също.
Прясно мляко 1,5% на борсата е 1,99 лв., в магазина 2,96 лв., прясно мляко 3,5% на борсата е 2,29 лв. за литър, а в магазина 3,09 лв. У нас прясното мляко е по-скъпо от това в други страни в ЕС. Кофичка кисело мляко от 400 г у нас средно струва 0,90 евро, което е по-скъпо от това във Франция – 0,32 евро, в Нидерландия и Германия по 0,79 евро. Сирене от краве мляко у нас е най-скъпо от страните в ЕС – 9.76 евро за килограм. В Румъния е най евтино –6,24 ,евро. В страните с висок стандарт – в Нидерландия е 7,15 евро, в Испания, 6,40 евро. И олиото, без което едно домакинство не може, а ние сме един от най големите производители и износители на олио, у нас е най скъпо – 2,05 евро за литър. В богатите страни Испания и Франция е 1,45 и 1,79.

В страните с най-висок стандарт в ЕС – Испания, Франция, Нидерландия, заплатите са към 5 пъти по-високи от тези у нас. Логично е, след като у нас заплатите са 5 пъти по-ниски, и цената да е толкова пъти по-ниска. И у нас, и в посочените страни в крайната цена са включени производствени разходи, ДДС и печалба за производителя. Да, ама не, у нас няма норма на печалба, а див пазар с неозаптена алчност за печалба.
В България, страната с най-ниски пенсии в ЕС, цените на млякото, сиренето и яйцата са с 26% по-високи от средното за страните от ЕС. Средната пенсия у нас за 2021 г. е 226 евро при средна за ЕС 1224 евро, или 6 пъти по-ниска. И в резултат тази пословична и незаслужена бедност България е в демографска катастрофа. От 9 милиона преди 30 години сега в границите на родината сме малко над 5 милиона, с най-висока смъртност в света, с най-кратък живот в ЕС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пенсиите ни са най-ниски в ЕС, цените – най-високи - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!