Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха Галъп интернешънъл Болкан на Борислав Цеков и Петър Кичашки

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха Галъп интернешънъл Болкан на Борислав Цеков и Петър Кичашки.

Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите.

Финализирана е продажбата на сто процента от акциите на социологическа агенция „Галъп интернешънъл Болкан“, която е член на международната асоциация Gallup International със седалище в Цюрих, пише в съобщението. 

Учредителите и досегашни акционери Андрей Райчев и Кънчо Стойчев са прехвърлили своето акционерно участие на специално учреденото за целта акционерно дружество „Пакстън Рисърч“, оглавявано от  Борислав Цеков. 

От съобщението става ясно, че собственици на „Пакстън Рисърч“ са консервативният тинк-танк Изследователски център за нова Европа, ръководен от доц. Цеков, и сдружение „Републикански център“ с председател Петър Кичашки.

В борда на „Пакстън Рисърч“ участват адвокат Андриан Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън (председател на ЦИК от 2014 до 2019 г.).

''Финансирането на сделката се осигурява от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки, чиито компании са ексклузивен партньор за Балканите на някои от глобалните корпоративни гиганти в сферата на рециклиращата индустрия и търговията с метали'', се казва още в позицията.

“Правото на пенсия е гарантирано от Конституцията и ние решихме да се възползваме от него” – заявиха г-н Андрей Райчев и г-н Кънчо Стойчев и подчертаха, че отговорността към постигнатото от „Галъп интернешънъл Болкан” в България през последните 33 години е голяма. 

Затова търсехме да предадем щафетата на личности, които имат не само разбиране за неговата мисия, но и капацитет за надграждане“.

Същевременно Кънчо Стойчев продължава новия си мандат на член на борда на световната асоциация и президент на едноименната фондация, базирана в Лондон.

При първия мандат на Румен Радев Борислав Цеков и Петър Кичашки бяха членове на правния съвет към президентството.

Кичашки е и член на Комисията за защита от дискриминация.

Борислав Цеков е конституционалист и преди първия президентски мандат на Доналд Тръмп основа дружество в подкрепа на Тръмп в България. 

В съобщението се казва, че "Галъп" ще се развива в три направления. 

Първото е социологическото, което съществува и сега. То ще продължи да бъде ръководено от Първан Симеонов.

Второто изследователско направление ще е в областта на конституционното право, политическите науки и публичната администрация - Център "Конституционализъм и демокрация“, който ще издава и научно списание. Негов ръководител ще бъде проф. дн Георги Близнашки. 

Третото направление, което ще бъде сформирано в близка перспектива съвместно с американски партньори, е център за мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България. 

"Цеков прилича на нас - едновременно се занимава и с бизнес, и с политика. Допълнително харесвам възгледите му - най-общо казано, той е тръмпист, с консервативни възгледи", казва Райчев пред Медияпул. Той подчертава, че няма да обяви цената на сделката. Социологът обясни, че доколкото му е известно, бизнесът със скрап на Цеков и Кичашки, за който научил от флайърите на компанията им, е много успешен, защото са внесли модерна и "хитра" машина от САЩ.

"Новите собственици много настояваха в агенцията да остане Първан Симеонов, което ни хареса. Не знаем какво ще се случи. Не сме гледали политическия момент на продажбата, защото България винаги е или преди, или след избори", добави Райчев.

"Авторитетът на агенцията, изграден от професионализма на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, е безспорен и затова бъдещото развитие ще бъде в дух на приемственост", казва на свой ред Борислав Цеков.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха Галъп интернешънъл Болкан на Борислав Цеков и Петър Кичашки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!