Скадал! Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека: Радев да не подписва закона за ЛГБТИ

Президентът Румен Радев е подложен на силен натиск от среди в България и чужбина да не подписва закона за забрана на ЛГБТИ пропагандата в училищата, който беше приет от Народното събрание.

От Българския Хелзинкски комитет днес разпространиха съобщение, че комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти, е публикувал в Екс (бившият Туитър) призив Радев да не подписва приетите от Народното събрание промени в Закона за предучилищно и училищно образование, с които се забранява „извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с‟ нехетеросексуална ориентация.

В социалната мрежа О'Флеърти пише:

"Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т.нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент.
Призовавам [президентът Радев] да не го подписва.
Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите".

Оригиналната публикация е на английски език, в нея е поставена връзка за известяване до профила на българския президент в социалната мрежа.

Миналата седмица изявление в социалната мрежа имаше и от комисията по равенство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Беатрис Фреско-Ролфо от Монако, член на комисията, написа:

"Призовавам българските власти да предотвратят и да се борят с речта на омразата, дискриминацията и насилието над ЛГБТИ хората, да осигурят достъп до информация и да отменят закона незабавно," припомнят от Хелзинкския комитет."

Фреско е и вицепредседател на политическата група в ПАСЕ на либералите и демократите от паневропейската партия АЛДЕ, част от чието семейство е и ДПС, чиято народна представителка в ПАСЕ Ертен Анисова гласува в подкрепа на промените в закона, макар и против даденото в него определение за „нетрадиционна сексуална ориентация‟, твърдят от БХК.

В деня на приемане на законопроекта, 7 август, Българският хелзинкски комитет изпрати до президента писмо с призив да упражни правото си на вето.

Междувременно днес неправителствени организации внесоха над 7000 подписа в Президентството с искане Румен Радев да наложи вето върху поправките. Според тях законът нарушава основни човешки права и противоречи на Конституцията.

Държавният глава все още не е обнародвал последните промени, а в НС вече е внесен законопроект, който предвижда и две години отстраняване от работа на учители, които нарушават новите правила. 

Източник: БТА, Нова тв

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скадал! Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека: Радев да не подписва закона за ЛГБТИ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!