Полицаите излизат на митинг, искат Калин Стоянов за министър

/КРОСС/ На демонстрация се събират утре от 12 часа полицаите от СДВР. Те ще са в градинката срещу паркинга на Народното събрание. Целта им е да кажат на политиците, че не могат да се месят в системата на МВР.

За събирането в понеделник съобщи шефът на Специализираните полицейски сили в СДВР Лъчезар Колев. Неговата публикация бе споделена от официалния Фейсбук профил на столичната полиция.

"Уважаеми колеги, ставаме свидетели на безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи за политически цели. Като служители на институцията не можем да останем безучастни, когато залогът е професионалното ни достойнство. Длъжни сме да покажем на държавниците, че МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки", пише Лъчезар Колев.

В поста си той подчертава, че МВР е деполитизирана система и "не е на отделни партии и политици".

"Ние служим само на българските граждани", казва Лъчезар Колев и завършва с призив за протест, на който да бъде заявено, че "в една нормална, демократична и правова държава полицаите не може да бъдат подлагани на унижения в името на политически интереси и договорки".

По неофициална информация протестът в градинката срещу паркинга на Народното събрание ще поиска на поста вътрешен министър да остане Калин Стоянов.

В писмо до медиите в събота Синдикатът на служителите на МВР обяви, че наблюдава с притеснение "увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти".

От УС на СФСМВР определят като "внушения" изказванията от последните дни, че изборите на 9 юни тази година са били манипулирани. От синдиката допълват, че всичко това, както и "неоснователното сатанизиране на МВР" от политическите представители се приема с неразбиране от професионалистите в системата.

От политическите изказвания след обявяването на името на бъдещия служебен премиер най-голям акцент върху МВР постави Кирил Петков. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" каза, че за него от избора на вътрешен министър ще проличи дали новото правителство ще работи за честни избори.

Самият Калин Стоянов вчера се срещна с бъдещия премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Пред нея той е представил подробен анализ на свършеното досега. Стоянов заяви, че е останал с впечатление, че Грънчарова е подложена на силен политически натиск той да не е следващият вътрешен министър. По думите му тя ще води разговори и с други потенциални кандидати за поста.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полицаите излизат на митинг, искат Калин Стоянов за министър - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!