България записва най-успешната си Олимпиада от началото на века

кадър: БНТ, Petel.bg

Българските спортисти записаха най-доброто си представяне на Олимпиада от началото на века със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. 

На Игрите във френската столица се включиха 46 състезатели от страната в 15 вида спорт, като в повечето от тях родните национали имаха поводи за гордост, предава БТА. 

Постижението е с един бронз по-добро в сравнение с Токио 2020, а предишните по-силни олимпийски изяви на българските атлети бяха в Сидни през 2000 година, когато те завоюваха 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала.

Като брой отличия Париж 2024 е втората най-успешна от 20 години след Игрите в Атина, където националните състезатели печелят 12 медала, но само два от тях са златни, един е сребърен и девет са бронзови.

След 22-ото си участие на Олимпиада българските спортисти са се окичили с общо 231 медала, от които 57 златни, 89 сребърни и 85 бронзови.

Без съмнение националите от борбата изпъкнаха със завоюваните две титли, като за първи път от Москва 1980 беше записан триумф и в двата стила. 

В исторически план именно борците са донесли и най-голяма олимпийска слава на страната със спечелените 18 златни, 32 сребърни и 23 бронзови медала.

Състезателите по вдигане на тежести също имаха поводи за гордост с две отличия. Карлос Насар постигна световен рекорд в изхвърлянето и в двубоя за безапелационна титла в категория до 89 килограма. Той осигури първо злато за България в тежката атлетика от две десетилетия след Милен Добрев при 94-килограмовите на Игрите в Атина 2004. Валентин Андреев също се окичи с медал при щангистите, след като остана трети в категория до 73 килограма.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - България записва най-успешната си Олимпиада от началото на века

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!