Президентът на МОК обяви, че се оттегля на фона на скандалите на Олимпиадата

Томас Бах, снимка: Doha Stadium Plus Qatar

Автор: Обективно

Томас Бах обяви, че се оттегля като президент на Международния олимпийски комитет догодина. Редица медии прогнозираха, че 70-годишният Бах може да се опита да промени 12-годишния лимит на МОК, за да удължи мандата си начело на организацията.

Бах обаче каза на Общото събрание в Париж, че ще напусне поста и няма да променя Олимпийската харта.

„Смяната на ръководството е най-доброто за нашата организация“, обясни той. – „На моята възраст вече не съм най-добрият капитан. Новите времена се нуждаят от нови лидери.“ Бах е на поста от 2013 г.

Миналата година някои членове на МОК се изказаха в подкрепа на промяната на правилата, които бяха въведени в опит да се сложи край на корупцията в организацията.

Британският лорд Себастиан Коу вероятно ще бъде сред кандидатите да оглави МОК.

Президентството на Бах на Олимпиадата в Париж беше доминирано от скандала в женския бокс заради решението на МОК да позволи на Иман Хелиф и Лин Ю-Тинг да се състезават.

Международната боксова асоциация заяви, че боксьорите са се провалили на тест за допустимост на пола, което доведе до забраната им да участват в световното първенство миналата година.

Томас Бах защити решението на МОК двамата да се боксират на Игрите, тъй като по думите му „са родени жени и по паспорт са жени“. Иман Хелиф спечели златен медал в категорията до 66 кг. Лин Ю-Тинг също стигна до финала в леката категория и ще се състезава за олимпийското злато.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Президентът на МОК обяви, че се оттегля на фона на скандалите на Олимпиадата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!