Битка за стандарта на млякото и сиренето

Снимка: Пламен Стоименов

Европейските регламенти може да изместят използването на БДС за българското мляко и сирене за сметка на ЗНП.

Труд

Махат “български” от БДС-то за млечни стоки, противоречи на Европейски регламенти 

Няма как да се изследва произхода на суровото мляко

Два документа, публикувани за обществено обсъждане в един и същи ден, разпалиха отново битка за качеството и стандартите на българското сирене и кисело мляко между млекопроизводители, Българския институт по стандартизация, и висши чиновници в министерствата на земеделието и икономиката, установи проверка на “Труд news”. Големият въпрос е дали да отпадне изцяло БДС за родните кисело мляко и бяло саламурено сирене, тъй като цялата технология по производството им вече се съдържа в европейската регистрация на българските продукти чрез ЗНП (Защитено наименование за произход).

ЗНП включва всички изисквания на БДС, но поставя и важното условие тези продукти да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в България. Точно с тези аргументи от Министерството на земеделието и храните публикуваха за обществено обсъждане Проект за изменение на Наредба №2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове, ученическите мероприятия, както и павилионите за търговия на едро и дребно на територията на училищата и на детските заведения.

Новите текстове ще задължат доставчиците да зареждат за децата само млечни продукти по ЗНП. “Тези изисквания не са включени в БДС 12:2010 (за киселото мляко, б. р.) и БДС 15:2010 (за бялото сирене, б. р.) и понастоящем в тях се влага и чужда суровина. При ЗНП всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители”, се казва в доклада за изменение на Наредба №2.

В същото време обаче от Българския институт по стандартизация публикуваха за обществено обсъждане предложения за промени в БДС 12:2010 и БДС 15:2010, които се състоят в промяна на формулировката на продуктите: изразът “българско кисело мляко” се заменя с израза “кисело мляко по БДС”, а изразът “българско бяло саламурено сирене” се заменя с израза “бяло саламурено сирене по БДС”.

На пръв поглед формалната промяна в звученето се налага, тъй като БДС вече е в разрез с два Европейски регламента, които запазиха географския произход на нашето мляко и сирене, но с основното изискване те да се правят от български суровини.
Ако БДС за сиренето и киселото мляко се запази и продължи да работи заедно със ЗНП, то тогава по БДС ще имаме сирене и кисело мляко, което може да е произведено и от вносно сурово мляко, докато по ЗНП продуктите ще са с български суровини. Млекопреработватели и експерти от земеделското министерство признават, че няма как да се изследва произхода на суровото мляко в млечните продукти и е необходим по-сериозен контрол от страна на държавните органи.

Друг проблем е, че по ЗНП са регистрирани ограничен брой производители, а по БДС са регистрирани много повече. За производство на кисело мляко по БДС са 52, а по ЗНП “Българско кисело мляко” - 20 (някои още са в процедура, б. р.). За българско бяло саламурено сирене по БДС са 46, а общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП “Българско бяло саламурено сирене” са 19 (част от тях в процедура, б. р.).

ЗНП само с BG мляко

През 2023 г. бяха публикувани Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1531 на Комисията от 18 юли 2023 година за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания (“Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako” (ЗНП)) и Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на Комисията от 24 юли 2023 година за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания (“Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene” (ЗНП).

Инж. Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Българския институт за стандартизация, пред “Труд news”:

Стандартите с нови наименования трябва да влязат в сила до края на 2024 г.

Инж. Ирен Дабижева, БИС Снимка Пламен Стоименов

Европейската комисия регистрира българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене като продукти със защитени наименования за произход, което е един безспорен успех за тези български продукти. Но специален регламент за защитените наименования в Европа постановява, че не трябва да има продукти, със същото или подобно наименование на пазара на страната членка, за да не се объркват потребителите.

Това предизвика дебати как да излезем от тази ситуация, като първоначалното предложение на Министерството на земеделието и храните беше да се отменят БДС-12:2010 Българско кисело мляко и БДС-15:2010 Българско бяло саламурено сирене. Ние проведохме консултации с млекопреработвателния бранш и браншът се възпротиви за отмяната на стандартите.

Тъй като тези продукти, които са произведени по стандарти, са популярни на българския пазар, млекопреработвателният сектор държи на тези стандарти и затова постъпи ново предложение за промяна, а не за отмяна на стандартите. Техническият комитет БИС/ТК-32 “Селскостопански и хранителни продукти” проведе консултации със своите членове и с външни експерти и имаше няколко предложения за промяна на наименованията.

На едно присъствено заседание браншът се обедини около тези две нови наименования “Кисело мляко по БДС” и “Бяло саламурено сирене по БДС”. Тези проекти за изменение на двата стандарта са обявени на сайта на Българския институт за стандартизация и в рамките на един месец ние ще събираме становища. Ако бъдат приети без съществени възражения, тогава тези промени в заглавията на стандартите и в текста на стандартите ще бъдат приети и стандартите ще бъдат издадени с нова дата на издаване през 2024 г.

Надяваме се, че това ще стане факт до края на 2024 г. В противен случаи на пазара ще се явят два вида продукти - едните с надпис БДС, а другите със ЗНП (Защитено наименование за произход), а това според Европейската комисия би предизвикало объркване. Но в крайна сметка ще имаме запазване на стандартите и то по искане на млекопреработвателния бранш.

Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България, пред “Труд news”:

От сиренето с вода потребителите нищо не получават - само си дава парите

БДС не е стандартът, зад който стои държавата

В момента вече имаме Защита за наименование на произход (ЗНП) за Българско бяло саламурено сирене и Българско кисело мляко, които имат европейски Регламент и това е най-високата степен на защита на продуктите. В същото време обаче продължава да има БДС, като БДС е предложен навремето от Асоциацията на млекопреработвателите у нас, както и ЗНП сега.

В момента някои хора се опитват да саботират европейското законодателство чрез Института за стандартизация, защото БДС не значи Български държавен стандарт, това е защитена абревиатура, марка на Института по стандартизация и в момента технологията на производството на кисело мляко и на бяло саламурено сирене у нас е една и съща по БДС и ЗНП, с една, единствена чувствителна разлика - по ЗНП млякото, от което се произвеждат млечните продукти, трябва да е с произход България, а самото прясно мляко да произведено от 80 процента български фуражи. БДС не е стандартът, зад който стои държавата.

Преди време, от БДС беше изпуснато в интерес на някои хора “българско” и остана само “прясно мляко” и в момента по БДС масово се произвеждат сирене и кисело мляко от вносно, небългарско мляко. Интересите са големи за подвеждане на потребителя, но ЗНП съществува от една година и БДС съществува неправомерно. В момента БДС съществува една година паралелно със ЗНП, търси се изменение на БДС, но мислите ли, че потребителите ще се ориентират в тези промени? Ние говорим как млякото на фермерите не се изкупува, а в същото време чиновници излизат и обясняват как млякото в България нямало да стигне за производство на мляко и сирене. Доверието на потребителите от подобни практики е сринато - какво е това сирене с 80 процента вода, когато в млякото водата е 88 процента? Поредната манипулация е, че по ЗНП са регистрирани малко производители. Регистрацията е отворена, освен декларацията, че трябва да се спазва европейското законодателство.

ЗНП означава, че млякото и сиренето ще се произвеждат от българско прясно мляко, а не от мляко, внос от Полша, от Украйна, от Унгария и т.н. или от неизяснен произход и качество. У нас се произвежда повече от 600 000 тона сурово мляко за година, киселото мляко и сиренето, което е по БДС, тъй като ЗНП замества изцяло БДС, но с условието за българско мляко, са не повече от 15 процента. Под 15 процента от всички млечни продукти у нас досега са по БДС. Имаме достатъчно мляко, но ако попитате фермерите защо не им се изкупува, те ще ви кажат, че преработвателите внасят по-евтино мляко. Ние какво искаме - българското сирене и мляко да ги произвеждаме с чуждо, със сухо мляко? Няма как да стане това. Колега преди седмица е търсил да си купи сметана от български предприятия и не е могъл, защото масово се работи със сухо мляко. Ако животновъдните организации имат перспектива да реализират своето мляко, те ще увеличат и производството.

Пълна манипулация е, че цената на млякото или сиренето ще се увеличи, ако се използва само българско сурово мляко. От една година на пазара има продукти по ЗНП, цената е същата, само гаранцията за качество е по-голяма. По ЗНП потребителите ще получат качествен продукт, защото от сиренето с вода нищо не получават - само си дава парите. Всички в бранша знаем какво сирене се продава, в Агенцията по храните знаят, но никой не си прави труда да промени нещо, защото няма контрол. Няма потребител, който да не е доволен, ако знае произхода на суровините, от които се правят млякото и сиренето.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Битка за стандарта на млякото и сиренето  - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!