"Газпром": Кой има полза от събитията в Курска област и рязкото поскъпване на газа за Европа?

Glasove.com

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов попита кой има полза от резкия скок на цените на природния газ и втечнения природен газ в Европа поради събитията в района на Суджа.

"Събитията в района на Суджа доведоха до рязко покачване на цените на природния газ и на втечнения природен газ. На 9 август беше отбелязан годишният връх на борсовите цени. А все още е само лято. Възниква въпросът: кой има полза от това?", казва Куприянов в коментара си, публикуван в канала на Газпром в Telegram.

Също така значителен фактор може да бъдат планираните профилактични работи в норвежките газови съоръжения, казва той. "Според анализатори не е изключено тези работи да се забавят, както се случи миналата година. Анализаторите също така смятат, че тенденцията за повишаване на цените на газа ще продължи", посочи Куприянов.

Във вторник граничният град Суджа беше подложен на многократен масиран обстрел от страна на Украйна. В Сужанския район се водят активни бойни действия, съобщи руското министерство на отбраната в петък.

В същото време маршрутът за доставка през газоизмервателната станция "Суджа" понастоящем е единственият за транзит на руски газ през Украйна за Европа. "Газпром" е доставил около 14,9 млрд. куб. м по този маршрут през миналата година, което според Евростат представлява около 4,5% от потреблението в ЕС.

Източник: Риа Новости

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Газпром": Кой има полза от събитията в Курска област и рязкото поскъпване на газа за Европа? | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!