Държавата ще компенсира високите сметки за ток на бизнеса само ако Еврокомисията разреши

Снимка: Pixabay

Автор: Обективно

Еврокомисията трябва да реши дали българската държава има право да компенсира небитовите абонати заради резкия скок на цените на електроенергията.

През юли Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев и председателя на парламента Рая Назарян с призив за спешни мерки заради високите цени на електроенергията у нас. За да бъде подкрепена българската икономика и запазена българската индустрия, е наложително да бъде приета от Министерски съвет „Програма за компенсиране на цените на електрическата енергия за небитовите крайни клиенти“, написаха от АОБР.

От асоциацията посочиха като причини за високите сметки за ток повишеното потребление заради високите температури, както и износа на електроенергия през Румъния към Украйна – информация, която българските фактчекъри веднага маркираха като „фалшива новина“, защото България не изнасяла директно за Украйна, а за Румъния, която граничи с Украйна.

На пазарния сегмент „ден напред“ за ден на доставка 18 юли 2024 г. България дори стана трета по най-висока цена на електроенергията в Европа след Румъния и Сърбия.

В отговор на писмото на браншовата организация на работодателите правителството и парламентът гласуваха „Програма за компенсиране на разходите за електрическа енергия на небитови крайни клиенти“. В социалните мрежи обаче потребителите публикуваха съобщения, които са получили от търговците на ток, че компенсацията ще бъде изплатена само ако Еврокомисията разреши това.

„Молим да обърнете внимание, че съгласно т. 2 от решението на Министерския съвет средствата по програмата ще бъдат изплащани само след получаването на положително решение от Европейската комисия или на становище, че изплащането на финансовите средства не е държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз“. Това пише в уведомление до клиентите си „Синергон енерджи” – лицензиран търговец на електроенергия и координатор на балансираща група на свободния пазар на електроенергия в България и на международните пазари.

„Непосредствено след като Европейската комисия се произнесе по въпроса, ще ви уведомим, но дотогава не можем да преминем към приспадане на средства от фактурите Ви за електрическа енергия за м. юли. При положително становище от страна на Европейската комисия размерът на компенсацията няма да се загуби за изминалите периоди и ще бъде начислен. Т.е., ако положителното становище се получи преди издаването на фактурите за м. август, в тях ще бъдат начислени компенсации за два месеца – м. юли и м. август“, пишат от компанията.

Според програмата за компенсация, която чака одобрение от Еврокомисията, оглавявана от Урсула фон дер Лайен, размерът на компенсацията на MWh за съответния месец ще се изчислява като разлика между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на пазарен сегмент „Ден напред” на платформата на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ ЕАД) за съответния месец и базовата цена от 180 лв./MWh, като компенсацията не включва ДДС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държавата ще компенсира високите сметки за ток на бизнеса само ако Еврокомисията разреши

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!