Newsweek: Руските въоръжени сили напредват приблизително с около шест квадратни километра на ден в зоната на специалната военна операция

Труд

Reuters: Армиите на Източна Европа се борят да набират новобранци, а войната не е далеч

Руската армия продължава да постига успехи в зоната на специална операция на територията на Украйна. Руските въоръжени сили напредват с около шест квадратни километра всеки ден, което предизвиква безпокойство на Запада, пише Newsweek.

Както отбелязва изданието, един от ключовите моменти беше освобождаването на Авдеевка. Градът е бил крепост на украинските въоръжени сили, а след освобождаването му настъплението на руската армия се ускорява.

„Украинските сили се оттеглиха няколко пъти към по-защитени позиции западно от Авдеевка, позволявайки на руските сили да напреднат бързо в относително незащитени райони“, каза Анджелика Еванс, изследовател в американския център.

Ситуацията беше повлияна и от вътрешната ситуация в Украйна. Киев се сблъска със закъснения в доставките на западно оборудване, което накара украинските въоръжени сили да страдат от недостиг на снаряди. Освен това украинската армия изпитва недостиг на личен състав.

Скоростта на напредъка на Русия показва натиска, под който се намират въоръжените сили на Украйна, както и влиянието, което недостигът на жизненоважни доставки оказва върху способността на Киев да задържи позиции, каза Ник Рейнолдс, научен сътрудник по сухопътна война в базираната в Лондон Royal United Мозъчен тръст Институт за услуги.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Newsweek: Руските въоръжени сили напредват приблизително с около шест квадратни километра на ден в зоната на специалната военна операция - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!