Докладът за "Исторически парк" на Ивелин Михайлов вече е при главния прокурор

Снемка: фейсбук профил на Ивелин Михайлов, Днес.dir.bg

Парламентът засекрети част от пленарното заседание, за да не се опорочи бъдещо разследване с изнасянето на данни публично

Секретната стенограма с доклада на временната комисия за дейността на идеолога на "Величие" е изпратена на главния прокурор, съобщи пред журналисти в парламента Цвета Рангелова, която беше председател на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов, обявил се за идеолог на ПП "Величие", предаде БТА.

Става дума за изградения в с. Неофит Рилски, община Ветрино, културно-исторически комплекс "Исторически парк", както и за престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централна власт с този комплекс и неговото изграждане.

Преди това Народното събрание изслуша и прие доклада с проекторешението.

Заради това, че приложенията към доклада са с ниво на класификация за ограничено ползване, по време на разглеждането им камерите бяха изключени и излъчването на редовното пленарно заседание беше спряно. По неофициална информация причината за засекретяването е да не се опорочи бъдещо разследване от страна на компетентните органи, тъй като депутатите са получили конкретни данни за нередности по линия на данъчните и имотните аспекти в схемата около парка, предаде БНР.

В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че дружеството е финансова пирамида, че акционерите са получавали заблуждаваща информация, принуждавани са да теглят кредити за инвестиция в парка, принуждавани са да сменят адресната си регистрация в село Неофит Рилски преди местните избори, както и че някои от тях са получавали заплахи. Купени са 1176 имота, предимно на занижени цени, като самият Ивелин Михайлов е собственик на стотици имоти, както и че притежава голямо количество съвременни оръжия.

Председателят на комисията Цвета Рангелова цитира един от изслушаните от временната комисия.

"На първо място интересите на инвеститорите не са защитени. Второ, начинът, по който се представя информацията за "Исторически парк" е меко казано размита и неактуална. Тоест, не може да се получи актуална информация и реална картина за състоянието на "Исторически парк". И на трето място обещанията, които са давани на инвеститорите, са меко казано нереалистични", съобщи тя.

МВР и Комисията за финансов надзор са дали детайлна отчетност пред комисията за проверките си по казуса "Исторически парк". НАП и ДАНС са предоставили само секретна информация, а прокуратурата не се е явила на изслушване, като е предоставила единствено писмени данни, се посочва в доклада.

Комисията приключи работата си и без да изслуша идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов. Събраните в доклада данни ще бъдат изпратени и на ДАНС, МВР и министерството на финансите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Докладът за "Исторически парк" на Ивелин Михайлов вече е при главния прокурор | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!