Защо Украйна премина в настъпление на руска територия и какви са целите на Киев

Снимка: Pool via AP/Brendan Smialowski/БТА, Днес.dir.bg

Съществуват няколко версии за намеренията на ВСУ

Сраженията, които украинската армия води на територията на руската Курска област могат да подобрят позицията на Украйна за преговори, заяви по украинската телевизия съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк.

Според него загубата на контрол над териториите от страна на Русия, загубата на хора и техника ще окаже "положително" влияние върху преговорите, а напредването на ВСУ дълбоко в страната ще уплаши руснаците и ще промени отношението им към властите. Подоляк също така смята, че "да се настоява, да се получи нещо" в преговорите с Русия ще бъде възможно, ако Кремъл осъзнае, че конфликтът не се развива по неговия сценарий.

"Разбират ли нещо друго освен страх? Не. Ще ги притеснява ли това? Да. Ще реагират ли на нещо различно от страха? Не. Това най-накрая трябва да бъде осъзнато. Руската федерация възприема всеки компромис като ваша слабост и готовност да паднете на колене пред нея", заяви Подоляк.

Когато Киев предприе трансграничното нападение в Курската област, някои военни експерти се запитаха: "Защо?", пише Би Би Си.

Един от основните проблеми на Украйна на бойното поле е човешката сила. Русия разполага с повече войници и се приближава все повече към Покровск. Така че изпращането на стотици украински войници в самата Русия изглежда, да кажем, нелогично в очите на някои. Но не за всички.

"Това не е случайност... Явно е част от един ясен план", пише военният наблюдател Константин Машовец.

Военният анализатор Михаил Жирохов е съгласен с него. Той заяви пред Би Би Си, че Русия е била принудена да премести там част от войските си от фронтовата линия в Източна Украйна. "Ако погледнете официалните доклади, значително по-малко руски планиращи бомби са били хвърлени край Донецк ... Това означава, че самолетите, които са ги носили, сега са някъде в Русия", казва той.

Малко вероятно е Украйна да се опитва да окупира руска територия, но ако целта е била да се привлекат повече руски войски, тя бързо се реализира.

Неотдавнашната история също би могла да изиграе роля. Русия започна мащабна трансгранична офанзива в североизточната част на Харковска област. Настъплението изглежда се забави, след като Съединените щати дадоха на Украйна разрешение да използва американски ракети по цели на руска територия.

През следващите три месеца украинците все повече се опасяваха от подобна офанзива в северната част на Сумска област. Като се имат предвид постоянните опасения на Запада от ескалация на военния конфликт, вероятно е било получено някакво разрешение за провеждане на операция от такъв мащаб на руска територия.

Много малко високопоставени украински фигури говорят за нападението. От канцеларията на президента заявяват: "Все още няма коментар".

Въпреки че подобни нахлувания са се случвали и преди, това е първият път, когато редовни украински сили се използват по този начин.

В чужбина за случващото се се говори много повече. Руските военни канали бързо съобщиха за настъплението, в което участват стотици войници, и за няколко ракетни атаки и атаки с дронове. Местните власти също побързаха да съобщят за жертви и евакуация. Съседните региони изразиха готовност да приемат тези, които са принудени да напуснат домовете си. Там е обявено извънредно положение. Руското министерство на отбраната дори призна, че в посока към Суджа се придвижват войски.

Владимир Путин беше публично информиран от своите шефове по сигурността. Говорител на външното министерство нарече нападението "варварско" и "терористично".

Това беше отговорът на Москва, който подсказва, че тя е била изненадана. До вчера Русия уверено завземаше територии, превъзхождайки по численост украинските сили. Сега тя има върху какво да се замисли. Нападението вече се представя от Кремъл като доказателство защо трябва да продължи военния конфликт, който там все още наричат "отбранителен".

"Събитията в Курска област повдигат повече въпроси, отколкото отговори", казва военният анализатор Михаил Жирохов. Очевидно е, че ако Украйна забави или дори предотврати мащабна руска офанзива в северната част на страната, тя ще сметне, че операцията си заслужава.

В оценките на настъплението на ВСУ в Курска област както в Русия, така и на Запад и дори в Украйна, преобладава мнението, че тези действия имат по-скоро информационно-политическо значение, отколкото военно, пише украинското издание "Страна".

Да се покаже, че Украйна може да напада, да се вдигне духът в украинското общество и сред западните партньори, а в руското общество, напротив, да се понижи, като в същото време се предизвика раздор в елитите и в информационната сфера (което вече се случва). Някои коментатори също така смятат, че офанзивата е свързана с темата за преговорите (или за да ги наруши, или за да засили преговорната позиция на Киев). А сред военните цели се назовават най-вече изтеглянето на руските резерви от други направления, както и (популярна версия сред украинските експерти) - създаването на "буферна зона" за изпреварване на евентуално нападение на Руската федерация в Сумска област.

Всички тези цели най-вероятно стоят пред ВСУ. Някои факти обаче сочат, че в допълнение към това настъплението може да има и много по-амбициозни задачи в чисто военен план.

На първо място си струва да се отбележи основната разлика между сегашното "нахлуване" през границата и предишните операции, които бяха проведени в Белгородска област. Докато тогава, общо взето, ставаше въпрос за набези на диверсионно разузнавателни групи или, както беше през март, за атаки на ограничени сили (и основната задача наистина беше медийна), този път украинските въоръжени сили провеждат пълноценна обща военна операция. Руските канали в Telegram пишат за много голямо струпване на украински армейски сили в Сумска област.

Тоест, може би става дума за стратегическо настъпление на ВСУ, за което медиите и експертите съобщиха по-рано. Тоест, възможно е командването на ВСУ, след като е анализирало цялата линия на съприкосновение с Руската федерация, да е стигнало до извода, че най-слабото звено е Курската област, където има не толкова много войски и по-слаби укрепления, отколкото в Белгородска област. Ето защо е взето решение да се атакува тук, а не да се правят опитии отново да се пробие добре организираната отбрана на Русия на южния фронт.

Но каква тогава е основната стратегическа цел на настъплението (създаването на буферна зона или изтеглянето на резервите едва ли може да се счита за такава)?

Защото рано или късно, очевидно, руските войски ще успеят да съберат достатъчно сили, за да спрат настъплението на украинците. В това число влизат и части, сформирани от наборни войници, които не участват във войната в Украйна. Освен това резервите на ВСУ далеч не са неограничени. И в резултат на това украинската армия ще получи значително разширяване на фронта, което ще изисква още повече сили за поддържането му. Дори и сега те не са достатъчни, за да спрат руското настъпление в много направления.

Най-очевидната стратегическа цел, която може да бъде постигната чрез настъпление, е да се установи контрол над Курската АЕЦ. Това би било наистина много важен успех.

Първо, като елемент за "бартер" за Запорожката АЕЦ в случай, че започнат преговори. Второ, Киев може да заяви на Русия, че ако Москва използва ядрено оръжие срещу Украйна, ВСУ ще взриви АЕЦ.

Вярно е, че разстоянието от границата до АЕЦ е 50 километра. А руското ръководство е наясно със заплахата, която би представлявало превземането на АЕЦ от страна на ВСУ. Но, както беше споменато, Украйна също е натрупала доста сили в това направление. Макар че Кремъл със сигурност ще се опита да направи всичко, за да държи украинските войски далеч от централата, пише в заключение "Страна".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо Украйна премина в настъпление на руска територия и какви са целите на Киев | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!