Божидар Андреев ни донесе първи олимпийски медал в щангите при мъжете от 20 години насам

Снимка: Getty Images, Корнер.dir.bg

Той спечели бронза в категория до 73 килограма

България има своя първи олимпийски медал в щангите при мъжете от 20 години насам.

Спечели го Божидар Андреев, който взе бронз в категория до 73 килограма и така 20 години след титлата на Милен Добрев и бронза на Величко Чолаков, България отново ще има свой представител на олимпийски подиум във вдигането на тежести.

Андреев е олимпийски първеенц за юноши, двукратен европейски шампион и бронзов медалист от световно, а сега има отличие и от Олимпийски игри, правейки двубой от 344 килограма, което му отреди трето място в категорията.

Българинът бе невероятен, като направи шест успешни опита и изпълни целта си - да се качи на почетната стълбичка.

В изхвърлянето той стартира със 148 килограма, след това вдигна и 152, за да завърши със 154 успешни килограма, отреждащи му четвърто място след първото движение.

В изтласкването Божидар Андреев си гарантира силен резултат с успешно вдигнати 183 килограма, а след това започна надлъгването с колумбиеца Луис Москуера.

Москуера вдигна успешно 185 килограма, но Божидар Андреев му отговори с успешен опит на 187. Колумбиецът се провали на 189 килограма, а Андреев вдигна успешно 190 килограма и по този начин си гарантира място сред първите трима.

Снимка: АР/БТА

Олимпийският шампион Ризки Юниансях от Индонезия бе в своя собствена лига. Той прави двубой от 354 килограма - 10 повече от Божидар и на практика бе немислимо за всеки от останалите щангисти да го достигне.

Въпросът бе дали Божидар Андреев ще вземе сребро или бронз, като всички се решаваше от последните опит на тайландеца Веерапон Уичума.

Той трбяваше да изтласка 198 килограма за сребро и опитът му беше доста неубедителен, но все пак талайндецът успя да задържи щангата и по този начин се класира втори, а Божидар зае третата позиция.

Така първото олимпийскко злато за родните щанги при мъжете от 20 години насам и общо пети медал за България от игрите в Париж. В щангите България има и отличие от игрите в Лондон през 2012-а, когато Милка Манева взе сребро след уличаването в допинг на шампионката Мая Манеза от Казахстан.

Снимка: АР/БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Невероятната вечер продължава: Божидар Андреев ни донесе първо отличие в щангите от 20 години | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!