Историческо: България има своя първи олимпийски медал в таекуондото

Снимка: АР/БТА, Корнер.dir.bg

Иранката Кимиа Ализаде донесе отличие за България, осем години, след като го стори и за Иран

Иранката Кимиа Ализаде донесе историческия първи медал за България в олимпийското таекуондо.

Ализаде, която по политически причини напусна родината си Иран, за която спечели бронз от игрите в Рио през 2016-а, бе част от отбора на бежанците преди три години в Токио, а след това получи български паспорт и се превърна в първата наша представителка в цялата 36-годинша олимпийска история на таекуондото.

Родната представителка започна деня с поражение от своята сънародничка Нахид Киани, но благодарение на достигането на иранката до финал, Ализаде бе изтеглена в репешажите.

Така Ализаде първо се наложи с 2:0 рунда над Хаима Тоуми от Тунис, а в директната битка за бронза надигра по драматичен начин първата поставена в схемата Зонгши Луо от Китай с 2:1 рунда.

Родната представителка взе първия рунд, в който двете бяха доста предпазливи и не реализираха точка, но все пак след съдийска оценка частта отиде с 2:1 за България.

Китайката Зонгши реазлиира ритник в глава и 4:0 през втората част, а истинската драма дойде в решителната трета част.Там двете си размениха по ритник в главата - 3:3, а 25 секунди преди края Кимиа Ализаде направи нов такъв и поведе с 6:3.

Снимка: Getty images

Китайката успя да върне две точки, а секунда преди края тя имаше претенции за още една точка. След преразглеждане обаче не не бяха уважени и това означаваше бронзов медал за България.

Това е четвъртото отличие за родината ни от Париж и историчски първи медал за България в таекуондото.

Снимка: Getty images

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Историческо: България има своя първи олимпийски медал в таекуондото | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!