Злато за България! Украинец качи борбата ни на Олимп за първи път през новия век

Снимка: Getty Images, Корнер.dir.bg

Семен Новиков е олимпийски шампион, а родния трибагреник се развя в Париж

Натурализираният украинец Семен Новиков донесе първа олимпийска титла на България в борбата през новия век.

Новиков, който от миналата година се състезава за България, триумфира в категория до 87 килограма класически стил, печелейки безапелационно финала със 7:0 срещу световния вицешампион Алиреза Мохмади от Иран.

Това е първото злато за родната борба от Сидни 2000, когато триумфира Армен Назарян, както и първа титла донесена от мъж на страната ни от 20 години насам, когато Милен Добрев спечели злато в щангите.

Семен Новиков имаше два невероятни дни в Париж, като вчера по категоричен начин той се справи с представляващия Дания чеченец Турпал Бисултанов, след това надви гузинеца Лаша Гобадзе с 8:3, а за място на финала срази Давид Лосоци от Унгария.

Днес бе кулминацията на тоталната доминация на Новиков, който не остави никакво съмнение кой е №1 в категорията и разби иранския си опонент със 7:0.

Снимка: Getty Images

Още след първата минута на схватката той поведе с 3:0, а преди прекъсването резултатът вече бе 4:0, което даде доста солиден аванс на Новиков.

Разликата очевидно смути иранския му опонент, който до края на срещата така и не успя да затрудни нашия представител, а инкасира още точки и ще трябва да се задоволи със среброто.

А България отново е на Олимп в борбата. Най-успешният спорт за страната ни на Олимпийски игри, в който сме печелили общо 16 титли, сега ни донесе първото злато в Париж и за първи път във френската столица ще чуем "Мила Родино".

"Най-важното е, че вярвах в себе си. Аз и моят треньор вярвахме. Горд съм, че донесох злато на България и първи медал.

Всеки ден гледах медалите на България и знаех, че трябва да оправя ситуацията. Бях много мотивиран, настроен да не давам шанс на противника.

С треньора ми обсъждахме тактиката и знаех, че съм на друго ниво. Трябваше да изляза и да го покажа. Горд съм, че не само съм първия българин на подиума, но и първият европеец в борбата до момента.

Радвам се, че донесох радост на българския народ с този медал. Знам, че в България харесват руснаците, но сега ще харесат и украинците. Знам химна още от европейското, ще го пея и днес", каза шампионът.

Снимка: Getty Image

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Злато за България! Украинец качи борбата ни на Олимп за първи път през новия век | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!