Нов скандал: В САЩ години наред си затваряли очите за допингирани спортисти

Снимка: Getty Images, Корнер.dir.bg

В замяна на това те действали като агенти под прикритие

Пореден допинг скандал се разгоря в световния спорт, като този път главно действащо лице е американската антидопингова агенция (USADA). Организацият е погазила грубо правилата, след като е допуснала спортисти, вече извършили допинг нарушения, да продължат да се състезават, а в замяна на това затваряне на очите от страна на агенциите, атлетите да бъдат използвани като агенти и да дават информация за други свои колеги-нарушители, както и за хора, които снабдяват елитните спортисти със забранени вещества.

От американска страна не виждат никакъв проблем с тази своя тактика, която намират за "нужна" и смятат да продължат да я използват. От световната антидопингова агенция (WADA) не са съгласни с тази позиция, но потвърдиха, че американците не са наказали няколко спортисти, които са хванати с положителни проби между 2011 и 2014 година. И те действително са се превърнали в агенти под прикритие.

От WADA са категорични - хванати с допинг спортисти не трябва да участват в състезания, камо ли да печелят медали и парични награди, без да носят последствия за действията си.

Тази разправия идва съвсем скоро след огромния скандал с китайските плувци, хвърлил сянка върху Олимпиадата в Париж. Преди Игрите във френската столица стана ясно, че 23 китайци са плували след употреба на допинг на Игрите в Токио.

"Наясно сме с поне три случая, в които спортисти, направили сериозни нарушения на правилат за допинг контрола, са били оставени да се състезават години наред след това, влизайки в ролята на агенти под прикритие за USADA. Действие, за което WADA не е била информирана. В глобален мащаб не съществува подобен тип действия и не подкрепяме тази практика", гласи позицията на световната агенция, откъдето добавят, че въпросните трима спортисти вече не са активни.

Щатската агенция оправда "агентите си" с това, че един от тях е събрал информация, която се оказала полезна за федерално разследване, довело до разкриване на схема за трафик на хора и наркотици. И не спират с това, като шефът на USADA, Травис Тайгърт, който бе водеща фигура при хващането на Ланс Армстронг преди години, заяви следното:

"Ако имаш агенти или други подобни хора, които ловуват за "мръсни" спортисти, смятам, че това е нещо напълно нормално".

Но пропуска темата, че част от въпросните хора също са били "мръсни".

Агенция "Ройтерс" информира, че американците са информирали WADA за тази своя практика през 2021 година, след като са започнали да я използват точно 10 години по-рано.

Двама от спортистите са били на по-ниско ниво, но третият е бил елитно и разпознаваемо име.

В крайна сметка и тримата остават неназовани.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нов скандал: В САЩ години наред си затваряли очите за допингирани спортисти | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!