Тежки усложнения от летните вируси

Близо 2000 повече от миналата година са острите гастроколити и ентероколити.

Труд

Възможни са менингит, ларингит и стомашно-чревни зарази

Курортите са сред основните места, където можем да пипнем вирус

Летните вируси често водят до усложнения като менингит, енцефалити, както и сърдечни проблеми като възпаление на сърдечните структури. За това алармират здравни експерти и лекари. Курортите са сред основните места, където можем да пипнем вирус. Бързо развалящата се храна, вследствие на високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, коментират джипита.

“Това, което наблюдаваме в момента, са вирусите, които причиняват стомашно-чревни нарушения.” Това заяви за “Труд news” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя постави акцент върху данните за остри гастроколити и ентероколити: “Броят им тази година съществено превишава този от миналата или от 3800 случая за същия период тогава, сега са 5600. Една съществена част от тях заемат вирусните заболявания. Да не забравяме и че има бактерии, като салмонелите и патогенната ешерихия коли”, уточни тя.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Съветва да спазваме добра хигиена, като измиваме добре ръцете си, особено преди хранене: “Това са болести, които се предават веднъж с мръсни ръце и втори път, много от храните могат да бъдат заразени и затова на продукти от животински произход трябва добра термична обработка и едно добро съхранение. Не оставяйте храната от обяд за вечеря на стайна температура, защото останали паттогенни бактерии ще се размножат. Така ни грози интоксикация или инфекция.”

Според нея усложненията се регистрират при рисковите групи - бебета и малки деца, бременни жени, възрастни хора и тези с имунен дефицит.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев здравната обстановка към момента е сравнително спокойна, но вирусите циркулират: “Няма претоварване на болничната система, както преди година, но така или иначе в определен процент, част от заболелите стигат до усложнения. Към типичната вирусна инфекция се добавя и бактериална. Слиза надолу, става по-влажна и отхрачваща кашлицата, температурата трудно се овладява. Това вече е показател, че трябва да се премине към антибиотично лечение, което иначе няма никакво място при една вирусна инфекция. Трябва да се потърси лекарска помощ”, коментира той.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Уточнява, че самолечението е едно от нещата, които биха могли да доведат до усложнения, а другото е късна реакция. “Една вирусна инфекция, ако не се повлиява до третия или четвъртия ден, трябва да се започне друг тип лечение”, съветва доц. Кунчев. Според цитирани от него данни става ясно, че до момента в страната няма големи епидемични взривове, свързани с бактерии, вируси, храна, особено по Черноморието. “Разбира се, циркулацията на различни вируси и сега е налице. Това, което наблюдаваме по-внимателно, са случаите на Covid - 19, с вариации на Омикрон. Има и интензивно разпространение на коклюш.

Лични лекари сигнализират за Ковид 

Мария Кехайова
Труд news, Бургас

Лични лекари от Бургас сигнализират, че има завишение при случаите на Ковид. В същото време обаче това не се потвърждава от лабораториите. Явно заболелите предпочитат да не си правят тестове. За юли месец например, е имало по 9 случая дневно. Сигналите на джипитата за завишението са за първите дни на август.

След пандемията прави впечатление, че пациентите се самолекуват и сами си слагат диагнози. Предпочитат да не ходят по лекари и лаборатории. Само преди ден майка поставила на детето си диагноза “скарлатина” и влетяла при джипито си изплашена и паникьосана. Оказало се, че става дума за ангина със стрептококова инфекция.

В общи линии, до момента лятото е спокойно, казаха бургаски лекари. По думите им, рота вирусите и коксаки вируси има, но те са единични случаи.

Обстановката е спокойна, няма взривове при екскурзии или в детски градини, които продължават да работят. Караме един спокоен сезон, обясниха медиците.

Д-р Димитър Комитов, от Катедра “Инфекциозни болести” на ВМА: 

Около 90% от инфекциите протичат асимптомно

Ентеровируси, диария, предизвикана от различни вируси, бактерии или техните токсини, остри вирусни хепатити А и Е. Така най-често изглежда “класацията” на най-типичните летни инфекции, които вгорчават ваканцията, обяснява д-р Димитър Комитов, който е част от екипа на Катедра “Инфекциозни болести” на ВМА.

“Ентеровирусите са основни причинители на страдания през летния сезон. Традиционно са разделени в 4 групи: полиовируси, коксаки А, коксаки B, ECHO-вируси и някои по-късно открити, номерирани от 69 до 71. Наименованието им идва от способността им да се размножават в стомашно-чревния тракт на хората, засягат по-често децата”, отбелязва младият лекар. “Основни механизми на предаване са фекално-оралният и контактно-битовият, а по-рядко - и въздушно-капковият.

Разпространяват се основно чрез замърсени храни, вода - особено канална и тази в басейните”, предупреждава д-р Комитов.
Около 90% от инфекциите протичат асимптомно. “Характерни са острото фебрилно заболяване, известно като “летен грип”, протичащо с гърлобол, повишена телесна температура, кашлица и коремни болки, както и херпангината, протичаща с мехурчета по твърдото и мекото небце”, разкрива специализантът в Катедра “Инфекциозни болести”.

Във Варна в момента цари затишие

Даниела Фархи
Труд News, Варна

За разлика от предходни лета, в момента има затишие и общото ниво на заболяемост от вирусни инфекции във Варна е ниско. Отсъстват и характерните за лятото гнойни ангини при децата, каза пред “Труд news” педиатърът и член на Управителния съвет на Регионалната колегия на БЛС д-р Каролина Златева. Според нея циркулират само леки вирусни инфекции, при които има главоболие, отпадналост и температура, но те отшумяват бързо и без нужда от специфично лечение. Спаднали са и случаите на коклюш, а пациентите с COVID-19 са единици, вероятно защото масово хората не си правят тестове. Преболедуването обаче и при тях е леко.

От средата на юли седмично РЗИ-Варна отчита по 50-60 случая на чревни инфекции, като преобладават ентероколитите. През последната седмица в града и региона са регистрирани 162 случая на остри респираторни заболявания при 206 през предходната. 101 от заразените са деца до 14 г., но само 7 от тях са получили усложнения, при които се налага последващо антибиотично лечение.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог БАН, пред “Труд news”:

Спазвайте добрата хигиена и избягвайте контакти с болни

Свикнали сме да приемаме настинките като нещо “неизбежно” през зимата, а лятото е време за ваканция и приятни емоции. На наша страна в сезона на купона са ултравиолетовата светлина на слънцето, която атакува вирусите и допринася за поддържане на по-високи нива на витамин Д в тялото ни, и това че прекарваме повече на открито, а понижаването на стреса е балсам за имунната ни система. За съжаление вирусите нямат почивен ден и през лятото също може да се разболеем.

Ентеровирусите, както и много вируси, които се разпространяват по фекално-орален път (например норовирусите), преобладават през лятото. Обсъждат се различни фактори, обуславящи сезонността на вирусите. Специалистите не изключват възможността за “взаимодействие” между тях, при което заразяването с един вирус да намалява вероятността от инфектиране с друг, предизвиквайки преобладаването на отделни групи вируси в различни сезони.
Симптомите на настинка през лятото не се различават от протичането є по всяко друго време на годината, но високите външни температури може да увеличават риска от дехидратация и загуба на електролити.

Отлична хигиена (измиване на ръце, плодове, зеленчуци, кухненски прибори и плотове, повърхности и играчки), прием на достатъчно течности, пълноценен сън, физическа активност на открито, избягване на близки контакти с болни хора намаляват риска от заразяване. Използването на овлажнител у дома и на работното място затруднява разпространението на респираторните вируси. Усилено се проучва дали и как климатичните промени и топлите вълни влияят върху защитата ни.

Пациентите масово се самолекуват за летни вируси

Светлана Василева
Труд news, Благоевград

Пациенти, пипнали летни вируси, се самолекуват масово. И когато се усложнят, тогава се сещат за нас. Това е констатацията на благоевградски джипита. Покрай морските отпуски са зачестили чревните инфекции, разстройства и повръщания. Медиците казват, че хората влизали в аптеките и търсели “докторски” консултации какво да пият от фармацевтите. Според тях летните вируси наподобяват грипните симптоми, но при неправилно лечение може да доведат до усложнения, като дехидратиране, сърдечни проблеми и други. Джипитата казват, че всеки втори пациент при тях е с летен вирус, който най-често се предава по въздушно-капков път с кихане или кашляне. Те призовават най-вече майките да не самолекуват децата, при които тези състояния крият повече опасности.

Д-р Юлия Григорова, гастроентеролог УМБАЛ Лозенец”, пред “Труд news”:

От значение е пропускането на ранно лечение

Наблюденията ни в УМБАЛ “Лозенец” са, че има увеличение на летните вируси и острите респираторни заболявания. Сред причините е горещото време, което може да потиска имунната система, а това улеснява разпространението на инфекциите.

Сред най-честите летни вируси са ротавирусите, ентеровирусите и аденовирусите, които причиняват гастроентерити и други стомашно-чревни заболявания. Често се случва пациентите да подценяват леките настинки или вирусни инфекции, което може да доведе до прогресиране на състоянието им в по- опасни заболявания. Неправилната оценка на симптомите е от съществена важност. Много хора смятат, че хремата, кашлицата или леката температура не изискват медицинско внимание и ще преминат сами. Това може да е вярно за леки настинки, но същите симптоми могат да са начален стадий на по-сериозни заболявания като бронхит, пневмония или грип. Пропускането на ранно лечение също е от значение, защото пренебрегването на симптомите може да доведе до усложнения. Например, нелекуваният грип може да предизвика вторични бактериални инфекции като синузит или ушни инфекции, а нелекуваният бронхиолит може да се развие в пневмония.

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, пред “Труд news”:

Водят и до менингити

Обичайно е през лятото да има различни респираторни вируси, при които срещаме палитра от усложнения. Някои водят до ларингити, други до бронхити, а трети до менингити.”Реализират” се там, където се събират много хора и затова най-често ги свързваме с почивките по морето.

През есента, като тръгнат децата на училище, рязко се покачва заболяемостта, защото имат повече контакти.
В момента има и случаи на коклюш, има и аденовируси. Децата, които са с коклюш, няма нужда да се хоспитализират, защото няма какво да се направи в болницата. Антибиотичното лечение за коклюша има епидемиологично, няма клинично значение. Т. е. има значение болният да не разпространява коклюш сред околните, но върху този, който е с коклюш, антибиотиците не оказват никакво въздействие.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тежки усложнения от летните вируси - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!