Жените се сбогуват с 1000 лева пенсия. Стряскащи причини

Новини Стандарт

Голяма несправедливост в парите за старост

Повечето жени у нас казват сбогом на 1000 лева пенсия. След последното увеличение от юли с 11% средната пенсия на мъжете общо за страната вече мина 1000 лева и към август достига 1009,48 лева, сочи статистиката на Националния осигурителен институт, пише "Телеграф". 

Тук влизат само личните пенсии, отпуснати за осигурителен стаж и възраст. Средната пенсия на жените обаче драматично изостава и е на ниво от едва 760,60 лева. Това в крайна сметка смъква и средната пенсия за страната, когато се гледат и двата пола. Към август тя е 839 лева.

В повечето области парите за старост на мъжете все още са под 1000 лева. Над тази сума са средните пенсии за силния пол в девет от 28 области: София-град, където разбираемо са най-високи, в София-област, Перник, Бургас, Варна, Стара Загора, Кюстендил, Смолян, Враца. В останалите 19 области те са трицифрено число.

Няма обаче нито една област, където средната пенсия за жените да е над 1000 лв. и след 11-процентното увеличение през юли. Дори в София-град средните плащания за дамите са трицифрено число – 964,82 лева. Най-ниски са пенсиите на жените в Кърджали – средно 621,35 лева. Ямбол е другата област от Южна България, където плащанията на дамите са под 700 лева, като средният размер е 697,94 лева. Останалите пенсии в среден размер под 700 лева са все в Северна България, която е и по-слабо развита икономически. В тази група влизат областите Видин, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Основната причина дамите да взимат по-ниска пенсия от мъжете е това, че те обикновено работят за по-ниска заплата. Евростат е изчислил, че българските жени взимат средно с 13% по-малки възнаграждения от мъжете. По този показател страната ни е приблизително на средното ниво за ЕС, показват последните данни на Европейската статистическа служба, които се отнасят за 2022 г.

Има обаче и други причини българките да получават по-ниски пенсии и те са свързани с ангажименти в семейството и отглеждането на децата. Много дами след раждането на дете прекъсват работа или пък минават на половин работен ден. По този начин те успяват да натрупат по-малък трудов стаж спрямо мъжете, което в крайна сметка се отразява и на парите, които получават за старост.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Жените се сбогуват с 1000 лева пенсия. Стряскащи причини - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!