ФСБ разсекрети документи за плановете на Хитлер да използва атомна бомба срещу СССР

Автор: Lenta.ru, Glasove.com

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС/ФСБ) публикува фотокопия на документи, според които лидерът на нацистка Германия Адолф Хитлер е планирал да използва атомна бомба срещу СССР през юни 1945 г.

Кой създаде ядрените бомби за Хирошима и Нагазаки?

Руската разузнавателна служба публикува фотокопия на документи по делото на бивш нацистки служител, един от най-близките съратници на министъра на пропагандата на Третия райх групенфюрер Вернер Вехтер, който свидетелства пред съветските следователи за разработването на нови видове оръжия в нацистка Германия, и по-специално на атомна бомба.

От думите му следва, че е трябвало да се нанесат ядрени удари с балистични ракети "Фау-2" с голям обсег срещу индустриалните центрове на СССР в Урал и Централна Азия. По време на разпит през октомври 1945 г. Вехтер обяснява, че самият той за първи път е научил за разработването на атомни оръжия от един от инженерите през 1943 г.

Той ми каза, че германски учени са успели да постигнат делене на атомното ядро ​​и че специалисти инженери разработват методи за практическото използване на атомната енергия като средство за война. В същото време, според Вехтер, подобна работа е извършена в Обединеното кралство и САЩ, но се твърди, че Германия ги е изпреварила с около година и половина. 

В Германия е извършена практическа работа по подготовката и използването на атомната бомба. В показанията си Вехтер се позовава на редактора на таен правителствен бюлетин Ханс Хертел, който му казва, че през 1945 г. германското министерство на въоръженията е извършвало практическа работа по подготовката и използването на атомната бомба. Поради това арсеналът на страната включваше самолети от най-новия дизайн, които трябваше да бъдат въоръжени с атомна бомба. Планираше се те да атакуват индустриалните центрове на Съветския съюз.

Германски учени откриват делене в ядрата на урана в края на 30-те години на миналия век. Това е важна стъпка в развитието на атомната физика. При Хитлер Германия е първата страна, която започва проектиране на атомна бомба

Самите самолети са базирани на летището в Целе. Заедно с тях изтребителите трябваше да бъдат вдигнати във въздуха за защита по време на полета. Въпреки факта, че Вехтер не разполага с официални данни за времето на бомбардиране, той предполага, въз основа на получените данни, че това е трябвало да се случи скоро.

Освен това в един от разговорите с Вехтер държавния секретар на Министерството на пропагандата д-р Науман заявява, че „всичко скоро трябва да се промени към по-добро“. Той се позовава на думите на Хитлер, изречени в тесен кръг от доверени хора: „Бог да ми прости последните 14 дни от войната“.

Превод от руски за "Гласове": Гергин Гергинов

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ФСБ разсекрети документи за плановете на Хитлер да използва атомна бомба срещу СССР | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!