Пеевски се обърна срещу Сарафов, не изключва бърз избор на нов главен прокурор

Автор: mediapool.bg, Glasove.com

Делян Пеевски не изключи в сряда възможността сегашният Висшия съдебен съвет да избере нов главен прокурор и се обяви срещу сегашния шеф на държавното обвинение Борислав Сарафов.

"Всичко потъва и се пази (в прокуратурата). Затова вкарват Закон за съдебната власт - за да може да остане сегашният удобен главен прокурор, с който си пият кафето", добави той.

Пеевски има предвид предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за ограничаването на ключови назначения в съдебната власт, докато се избере нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според лидера на половината група на ДПС това предложение на ПП-ДБ цели да се запази удобният им главен прокурор.

Пеевски казва, че Борислав Сарафов, който временно изпълнява длъжността след отстраняването на Иван Гешев, е удобен на Румен Радев и на "Продължаваме промяната - Демократична България" и се закани да разкрие "потулените" проверки от прокуратурата на президента и коалицията.

В края на юли Конституционният съд отмени съдебната реформа, която имаше за цел да осигури съдийската независимост и отчетността на прокуратурата.

Решението на КС означава, че главният прокурор и шефовете на върховните съдилища ще бъдат избирани по досегашния ред от пленума на Висшия съдебен съвет.

В момента силната фигура във ВСС е шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, но мандатът му изтича през ноември. Ако изборите за нов главен прокурор и шеф на ВАС се проведат бързо, Чолаков ще има основната дума.

Председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов каза, че Пеевски е проявявал специална загрибеност към интересите на Георги Чолаков. Шефът на ВАС отхвърля твърденията на Иванов като манипулация.

Пеевски обясни, че тези дни е имало тайна среща в офисите на Христо Иванов за отстраняването на Рая Назарян.

"Радев трябва да си свърши работата, а не в момента да се опитва да се разбере с някого от "домовата книга" какви министри ще сложи на касиера му от Труд - Николай Копринков. Опитва се да изнуди някой да си сложи министри, да махне Калин Стоянов, за да може да назначи някой като Рашков или Демерджиев, да си сложи главен секретар, да си вземе електронното управление", каза председателят на ДПС. 

"Наясно сте, че Кирил, Асен, Ники и Мики целунаха обратно пръстена на Кръстника. Върнаха се при баща си, като едни малки кученца, които се бяха отделили от кучкарника, слушкат си го отново, козируват му, правят тайни срещи", обяви той. 

"Провалиха се да свалят Рая Назарян, уплашиха се от публичността. Имаше още тайни срещи, с автомобили, с прехвърляния, в офисите на Христо Иванов. Возили са ги като зелки... политически лидери. Инициатори са Кирил Петков, Христо Иванов и баща им Радев - Мистър Кеш", разкри Делян Пеевски. 

"Говорят си с всички, опитват се да стигнат до някой послушко, за да им сложи министри, да има много кеш в тая коалиция, да могат да крадат, да има отново митници. Сделката е била премиер за Мистър Кеш, а министърче да бъде Асен Василев, за да може отново да се краде от Митниците. Коалицията се бабува от "Лукойл", това е коалицията на Москва", отсече председателят на ДПС. 

"Разбира се, че се готви ново ала-бала. Министърът на електронно управление, за да може да се фалшифицира всичко. Всичко потъва и се пази. И вкарват Закон за съдебната власт. Искат да спрат избора на нов главен прокурор, за да може да остане сегашният главен прокурор, с който си пият кафето. Сегашният главен прокурор е удобен на Мистър Кеш и на тези хора", обяви той и се закани да извади справка колко потулени разследвания срещу тези хора. 

Източник: mediapool.bg, "Епицентър"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пеевски се обърна срещу Сарафов, не изключва бърз избор на нов главен прокурор | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!