Депутатите забраниха пропагандата в училищата на нетрадиционна сексуалност и полова идентичност, различна от биологичната

Автор: OFFNews.bg, Glasove.com

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност различна от биологичната. С промяната се дава и определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация. 154 депутати подкрепиха законопроекта, 8 бяха против, 9 гласуваха с "въздържал се".

Джендър организация пита учениците за тяхната сексуалност, иска да вкара ЛГБТ часове и учители в училищата

По предложение на Георги Свиленски от БСП залата реши депутатите да гласуват веднага и на второ четене  предложенията за промени. При дебатите на първо четене в зала единствено Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ възрази на забраната.

Вносители на законопроекта са "Възраждане", начело с лидера на партията Костадин Костадинов. Според тях през последните години се налага публична пропаганда на "нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация". "Възраждане" на мнение, че това е неприемливо и противоречи на конституционната уредба за брака изрично като връзка между мъж и жена.

"Разполагането на рекламно-информационни елементи, пропагандиращи социокултурни модели на нетрадиционна сексуална ориентация, включително в непосредствена близост до училища, по никакъв начин не съответства на българската правна традиция", пише в мотивите на законопроекта.

По време на обсъждането в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Галин Цоков заяви, че споделя мотивите на вносителите, но че намира предложените промени като "неясно формулирани и спорни", което би затруднило прилагането им. Цоков не присъства днес на дебатите в пленарната зала. 

Идеята е законопроектът да послужи за започване на цялостен разговор за възпитателната функция на образователната система, като се отчитат всички неблагоприятни въздействия върху учениците.

По време на представянето на законопроекта Даниел Проданов от "Възраждане" заяви, че той има общо и със случващото се на лятната Олимпиада в Париж. 

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта, обяви Йордан Цонев. По думите му няма как да останат безразлични към тема, която силно засяга децата. Според него децата трябва да се възпитават в посока на това, че човекът е бинарен - мъж или жена. "И Бог създаде човека по свой образ…мъж и жена ги създаде". И това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго – те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони". , каза Цонев.

Петър Николов от ГЕРБ заяви, че пропагандата, налагаща алтернативна сексуална ориентация, я има навсякъде - от училищата до филмите. Той също поде аргумента за християнската същност на България, което я прави много далечна на такива изкривени идеали. Междувременно съпартиецът му Делян Добрев призова дебатът да се прекрати, тъй като се е превърнал в състезание кой е "по-по-най" в подкрепа на законопроекта. 

Георги Свиленски от БСП и подалата оставка лидерка на партията Корнелия Нинова се позоваха на наръчник, писан от неправителствената организация Rainbow Hub - първият общностен ЛГБТИ+ център в България, управляван от Фондация GLAS и Фондация Билитис. По думите им във въпросния наръчник имало напоителни обяснения за нестрандартни сексуални практики като "фингъринг" и "фистинг". Нинова се обяви за "жена, българка и майка" и за пореден път се обяви против "джендър пропагандата". 

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ обяви законопроекта за тежък популизъм, който е далеч от християнството (както го представят подкрепящите го), което по думите ѝ цели да създава общности, а не да обединява. Тя обърна внимание, че терминът "нетрадиционна сексуална ориентация" тръгва от предпоставката, че има мъж и жена. 

Костадин Костадинов също взе думата и каза, че предложеният от тях текст е закъснял. Той разказа за учебник, озаглавен "Моето сексуално образование", писан от чуждестранни автори за деца до 6 години. По думите той вече се продава в книжарниците. Костадинов попита как така се преподава сексуално образование на такава крехка възраст. "Това е идеология, античовешка идеология, на която сега ние с този или няколко малки текста в закона ще сложим кръст. Ще я ликвидираме в зародиш, за да не може никой никога да си позволи да постъпва така с децата в училищна възраст", призова лидерът на "Възраждане". 

Източници: БНР, OFFNews

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутатите забраниха пропагандата в училищата на нетрадиционна сексуалност и полова идентичност, различна от биологичната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!