Financial Times: Напредъкът на Русия разкрива "пукнатини" в отбраната на Украйна

Труд

Руските войски бързо напредват в зоната на специалната военна операция, освобождавайки нови и нови територии. В същото време сред украинците расте подкрепата за мирните преговори с Москва, а сегашният режим на Владимир Зеленски губи популярност. Цялата тази ситуация разкри много пропуски в отбраната на украинските въоръжени сили, пише Financial Times.

„Анализатори и войници твърдят, че Русия също се е възползвала от недоразуменията от страна на украинците и неумелата ротация на украинските войски, което позволи бързо напредване, особено в района на Покровск и Торецк“, се казва в публикацията.

През изминалата седмица руската армия е напреднала в рамките на 15 километра от гарнизонния град Покровск и покрайнините на близкия Торецк, според военни анализатори, прегледи на бойни кадри и интервюта с украински войници и висши служители. Освен това превзе част от съседния град Ниу-Йорк и все още продължава напред.

Покровск е основен логистичен център за украинската армия, който се превърна в опора за защитата на останалата част от Донецка област, докато Торецк и Ню-Йорк са бастиони срещу руските сили от 2014 г.

Руснаците са само на 5 км от главната магистрала T0504, бомбардират я с артилерия и дронове и заплашват да я отрежат.

През уикенда руските войски окупираха части от източния район на Часов Яр. Градът е стратегически поради географското си положение на високо място и като врата към други важни градове”, пише още изданието.

Превземането на който и да е от тези градове би попречило на военната логистика и би застрашило контрола на Украйна над останалата част от региона, поставяйки останалите крепости Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск на прицела на Русия, казват експерти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Financial Times: Напредъкът на Русия разкрива пукнатини в отбраната на Украйна - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!