Калина Андролова: БОТАШ отхвърли молбата да преразгледа договора на Радевите пишман управленци


В писмото се посочва, че всеки пропуск от страна на „Булгаргаз“ да плаща таксите си ще има „сериозни последици“

По договора сме задължени да изплащаме 486 хиляди долара такса на ден за удоволствието Турция да бъде на разположение, ако ни хрумне да поръчаме някога танкер с газ

Калина Андролова, фейсбук

Турската компания БОТАШ отхвърли молбата и опитите на българското правителство да преразгледа договора, по който сме задължени да изплащаме 486 хиляди долара такса на ден за удоволствието Турция да бъде на разположение, ако ни хрумне да поръчаме някога танкер с газ.

Това пише в своя статия западната медия ICIS, която е с енергиен профил.

В момента държавното дружество „Булгаргаз“ е прекратило плащането на таксата, защото има финансови затруднения. „Булгаргаз“ загуби неприемлива част от пазара си, натрупа колосални загуби от некомпетентен мениджмънт по времето на Деница Златева, но загробващия, неграмотен и предателски договор с БОТАШ e необратима щета и гвоздей в програмата по унищожаването на обществения газов доставчик.

БОТАШ са изпратили писмо до „Булгаргаз“, пише ICIS, в което се посочва, че всеки пропуск от страна на „Булгаргаз“ да плаща таксите си по 13-годишното споразумение ще има „сериозни последици“. БОТАШ заявяват, че ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ в договора, които министър Малинов е направил, ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неосъществимо“.

Напомням, че половината от общия наличен капацитет на Странджа/Малкочлар, тоест 53,2 GWh/ден, ще се резервира от „Булгаргаз“ в полза на БОТАШ, а турската компания може ДА ГО ПРЕОТСТЪПВА НА ТРЕТА СТРАНА въз основа на непрозрачни критерии.

В писмото БОТАШ отхвърля твърденията на „Булгаргаз“ за форсмажор. Помним наглия кризисен пиар, който се ръсеше в нашето публично пространство и който целеше да оправдае действията на радевия служебен кабинет. Нашите претендират, че времето е било сложно и сега договорът трябва се приведе в съответствие с „промените на пазара“. Но такива промени няма, и БОТАШ заявяват, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

Радевите пишман управленци си мислят, че в Турция номерата им ще минават по начина, по който българския народ бива мачкан и заблуждаван от арогантните крадци в политиката.

„Не е имало никакви радикални промени на пазара“, пише БОТАШ в писмото си от 17 юли 2024 г. Само дето не им казва: невежеството не е аргумент, драги българи!

И сега Малинов, един от главните идеолози на това безобразие, необяснимо защо е енергиен министър! Награден е с тази позиция, заради това, че набута държавата ни в огромна зависимост вместо да уведоми президента, неуравновесения му министър и гълъба, че това е договор, който не може и не трябва да бъде подписван, тъй като е силно неизгоден и асиметричен за България.

Неграмотността и предателствата съсипват тази държава. И унижават българския народ. Ситуацията вече е истински непоносима! Но всяко лошо влачи след себе си още едно лошо.

БОТАШ напомнят, че са подготвили проект за договор за покупко-продажба, който е изпратен на „Булгаргаз“ през февруари 2023 г. в съответствие с условията, договорени в споразумението, но „Булгаргаз“ се ослушва и не предприема действия. При сегашните условия се очаква „Булгаргаз“ да осигурява 14 товара LNG годишно и да ги продава на Турция, която съответно да ни ги препродава на Странджа/Малкочлар.

Отварям скоба, че ако основният терминал, посочен в договора с БОТАШ, е ангажиран или проблемен, Турция може да пренасочи нашия танкер към друг терминал. И тогава ние съответно заплащаме и разходите по пренасочването. Такъв случай вече е имало през изминалата година, за което скръбното дружество „Булгаргаз“ е заплатило 400 хиляди долара, допълнителен разход. Този разход, както и всички останали допълнителни разходи по това безумно споразумение, както се посочва и в статията, ще се включат в цената на крайния потребител.

Отделно от всичко това, в момента, в който подпишем документа за покупко-продажба, България ще се ангажира правно-обвързващо да доставя договорените танкери на турския терминал и ако не ги доставя, ще се наложи да плаща и още една неустойка, която се определя по формула, включваща TTF за месеците декември, януари и февруари. Например, ако TTF за доставка на газа през декември е 40 евро за мегаватчас, то неустойката, ако не доставяме газ по договора и не ползваме терминала в Турция, ще бъде 4 милиона евро. (0,10*(1 000 000*TTF FM for each undelivered cargo!!!).

Значи освен такса „услуга“ 15 милиона долара на месец, ще плащаме и още около 4 милиона долара неустойка за това, че примерно не доставяме танкери с газ.

В България опустошителите ги издигат и силно им ръкопляскат, това е някаква обратна реалност. Не е страшно да сгрешиш, но е страшно да разширяваш грешката, да издигаш нагоре човека, който с лекота и безскрупулност нанася щети на държавата. Страшна е тази антиселекция от зависими хора, които биват ползвани за временни „златни“ бушони, да сключват източващи  държавата договори и да разнасят куфари с взятките.

У нас способността да осъществяваш корупционна дейност в изпълнителната власт и държавните дружества е основното качество, което се изисква, за да имаш успех, да бъдеш назначен на висока позиция, да се движиш нагоре. Ако не можеш да въртиш схеми за източване, биваш изхвърлен от системата. Тоест ние очакваме от най-големите мошеници да движат България напред. Няма как да стане.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Калина Андролова: БОТАШ отхвърли молбата да преразгледа договора на Радевите пишман управленци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!