Министър с предупреждение към шофьорите за годишните прегледи

Новини Стандарт

Проблемът не е толкова във възрастта на колата, колкото в поддръжката

Няма съществена промяна в правилата за годишните технически прегледи (ГТП) при автомобилите. Има дигитализация на процеса, с което е премахнат човешкият фактор. Процентът на колите, които не преминават ГТП, е нисък. Това разкри в интервю за бТВ служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Замърсява тази кола, която не е поддържана, това може да бъде кола и на две години. Всичко зависи от правилната поддръжка на автомобила. Колкото повече внимание отделяме на техническото състояние на автомобила, толкова по-малко проблеми ще имаме по време на Годишния технически преглед“, поясни министърът.

Проблемът не е толкова във възрастта на колата, колкото в поддръжката. Има опасни коли и на собствениците им сме дали 30 дни срок, за да отстранят нередностите, каза Гвоздейков.

Той призова да не се прави компромис с автомобилното гориво. Невинаги това с най-ниска цена е най-качественото. Така или иначе, в България горивата са едни от най-евтините в Европейския съюз. Не сме толкова богати, за да купуваме евтино гориво, заяви министърът.

Георги Гвоздейков бе попитан и за смяната на шефа на „Автомобилна администрация“. Той мотивира решението си да освободи от длъжността Борислав Муеров с липсата на резултати и натрупани назад в годините проблеми. За избора си да назначи отново на поста познатия от близкото минало Дамян Войновски Гвоздейков обясни, че Войновски е доказал се професионалист, който познава материята и е разпознаваем в бранша.

Не може в Европа влаковете да се движат с 300 километра в час, а у нас да казват, че това няма как да се случи. Всички знаят за съществуващите проблеми и трябва да използваме новите технологии, за модернизираме този вид транспорт. Само с носталгия не става, в момента правим само кръпки на кръпките. Така отговори служебният министър на транспорта на въпроса дали смяната на шефа на Национална компания "Железопътна инфраструктура" е политическо решение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Министър с предупреждение към шофьорите за годишните прегледи - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!