ПИК: Предстоят страшни екшъни в ППДБ заради изборите през октомври

ПИК

Сериозни драми се задават в коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", алармират депутати пред ПИК. След като в понеделник ИТН върна неизпълнен и третия мандат за съставяне на правителство, е въпрос на дни президентът Румен Радев да обяви датата за поредните предсрочни избори. Очакванията са да бъдат насрочени на 13 или 20 октомври.

Нови избори ще поставят на изпитание стабилността на ППДБ. Припомняме, че на вота през юни коалицията регистрира колосален спад на гласовете, вследствие на което лидерът на "Да, България" Христо Иванов хвърли оставка.

Дали през октомври "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно, ще стане ясно след решение на колективните органи на партиите, участващи в коалицията. Няколко фактора обаче алармират за очертаващо се голямо напрежение.

Единият от тях е свързан с електоралната подкрепа, която всяка партия би получила при самостоятелно явяване. При създаването на коалицията гласовете за Кирил Петков и Асен Василев носеха по-голяма тежест. Сега според анализатори "Демократична България" е по-силният фактор в коалицията. Това неминуемо ще доведе до напрежение при реденето на листите и избирането на водачите.

Другият капан, който ППДБ трябва да преодолеят, им беше поставен от бившия лидер на "Да, България" Христо Иванов. Още след като сдаде властта в партията си, Иванов хукна по студиата да говори как коалицията трябва да се реформира. За капак преди дни даде и препоръка на доскорошните си колеги да работят с Ахмед Доган по отстраняването на Делян Пеевски. Кирил Петков и Асен Василев умело и до днес избягват темата, а ген. Атанасов се противопостави на идеята на Иванов. Въпросът ще бъде поставен и при взимането на решение за бъдещето на коалицията, а различните нагласи може да доведат до раздор.

И по линия на Бойко Борисов и ГЕРБ има натрупано напрежение в ППДБ. През последните седмици Борисов укроти тона към бившите си коалиционни партньори, а наследникът на Христо Иванов - Божидар Божанов, също даде заявка за заравяне на томахавките. Кирил Петков и Асен Василев насочиха негативната си кампания предимно към Делян Пеевски, но едва ли избирателите им ще простят нова сглобка с ГЕРБ. Въпросът дали ППДБ трябва да преговаря с Борисов след изборите е поредният препъникамък пред коалицията.

Според запознати дори и да се стигне до разбирателство по всички тези теми, дори и да се разберат за реденето на листите, ППДБ ще имат още едно предизвикателство пред себе си - да получат значително по-добри резултати на изборите. Ако не успеят - почти сигурно това ще е краят на коалицията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ГОРЕЩО В ПИК! Предстоят страшни екшъни в ППДБ заради изборите през октомври - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!