Frankfurter Allgemeine Zeitung: Важно оръжие от бъдещето вече се използва в Украйна

Труд

Космически сателити се използват и от двете страни в руско-украинския конфликт, пише FAZ. Не става въпрос за използването им като военна техника - обаче данните, които въоръжените сили получават с тяхна помощ, са с огромна оперативна стойност и осигуряват много предимства на бойното поле.

"Дойче веле": Все повече войници дезертират в Украйна. Какво става с тях

За разлика от Русия, Украйна няма свои сателити, поради което Киев разчита на търговски доставчици. Това обаче е свързано с определени рискове и трудното сътрудничество с Илон Мъск е допълнително потвърждение за това.

Смята се, че бойното поле в Украйна е много добре „видимо“ от всички страни - и не само защото над него кръжат много дронове. Москва и Киев също използват сателити за проследяване на движенията и позициите на вражеските войски и за анализ на щетите след атаки, за наблюдение на критична инфраструктура или за граждански цели.

„Сателитите се използват по-интензивно в Украйна, отколкото в предишни конфликти“, казва Джак О'Конър, преподавател по космическо разузнаване в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Според него това се дължи на нарастващото значение на така наречените малки спътници. Технологиите „станаха много по-компактни“, което позволи на все по-голям брой държави и компании да „изстрелват сателити в космоса“.

„От началото на военните действия страните прибягнаха до цялостно разузнаване с помощта на сателити“, отбелязва Херман Лудвиг Мьолер. Мьолер е директор на Европейския институт за космическа политика (ESPI) във Виена и бивш директор на европейската програма за дистанционно наблюдение Коперник. Сателитното разузнаване в Украйна преследва не само чисто военни цели, смята Мьолер. „Също така се отнася до наблюдение на транспортни маршрути или енергийни мрежи.“
За Киев няма ясно разграничение между военна и гражданска информация. Например, след унищожаването на водноелектрическата централа Каховка близо до Херсон през юни миналата година, властите използваха сателитни изображения, за да идентифицират най-наводнените райони и да създадат безопасни зони за евакуация на населението.

Сателити, финансирани чрез групово финансиране

Тясното сътрудничество с частни компании показва колко важни са сателитите за Киев. Министерството на отбраната на Украйна наскоро подписа меморандум за засилване на сътрудничеството с финландския производител на сателити ICEYE (ICEYE е основана през 2014 г. като филиал на Факултета по радиотехнологии в университета Аалто и е базирана в Еспоо.

Специализирана е в разработването и производството на на микросателити - InoSMI) . Компанията обещава да не прехвърля изображения, получени в Украйна, в неприятелски страни „при никакви обстоятелства“.

Наскоро се появиха непотвърдени съобщения, че западни сателитни изображения попадат в руски ръце по „заобиколни пътища“. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Екатерина Черноренко изрази подозрение, че Москва „придобива сателитни изображения чрез трети страни“, които си сътрудничат със западни фирми.

ICEYE предостави един от своите сателити на пълно разположение на Украйна през август 2022 г. Освен това Киев получи достъп до цялата група радарни спътници, се казва в прессъобщението на компанията. Това ще позволи на въоръжените сили на Украйна да получават изображения "от критични места с голяма честота".

И, очевидно, доста успешно. В края на юни Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР МОУ) публикува подробен отчет за работата на ICEYE. Според този доклад за две години украински специалисти са направили почти 4200 снимки на вражески цели, включително летища, позиции на противовъздушната отбрана, складове за нефт и гориво, оръжейни складове и военноморски бази. Тази информация не може да бъде проверена независимо, но експертът Мьолер я смята за доста надеждна.

Разузнавателните агенции също съобщиха, че повече от една трета от данните, получени от ICEYE, са използвани за пряка подготовка на удари. Това нанесе многомилиардни щети на Москва.

С помощта на сателитни изображения е възможно да се идентифицират райони, където са разположени руските въоръжени сили, като полигони за обучение или мобилизационни центрове, както и например типът на бойните самолети или кораби и степента на техните щети след атаки. Разузнавателните служби наричат придобития сателит „народен“, тъй като, подобно на много други военни проекти в Украйна, разходите му се финансират чрез групово финансиране.

Пространството вече не е собственост на държавата

Особеност на сателитите с радари със синтетична апертура (метод, който позволява получаване на радарни изображения на повърхността на планетата и обектите, разположени на нея, независимо от метеорологичните условия и времето на деня, с точност, сравнима с точността на въздушните снимки - бележка InoSMI) е антената, която осигурява повишена разделителна способност на изображението, казва Мьолер. Освен това, за разлика от оптичните сателити, те осигуряват добри изображения дори при лошо време и през нощта. Това ви позволява да правите снимки през облаци например. Радарните сателити на ICEYE са сравнително малки и общата им ефективност не е сравнима със системата Коперник при редовно събиране на глобални данни. Те обаче могат да бъдат програмирани специално за ограничена употреба и специални мисии. „Това дава предимство на Украйна – възможността да събира много специфична информация.

Пространството вече не е държавна собственост. Частните компании отдавна са разпространили пипалата си из Вселената. Тази комерсиализация играе в ръцете на Украйна. За разлика от Москва, Киев няма собствени шпионски сателити, отбелязва Мьолер. „Вече обаче не е необходимо да създавате национална програма въз основа на собствените си знания.“ Съответни предложения има на търговския пазар или в публичния сектор. Украйна може, така да се каже, да избере сателит, който отговаря на нейните нужди. Според американския специалист Джак О'Конър Киев използва сателитни изображения от Airbus и американските компании Capella Space и Maxar Technologies, наред с други.

Мъск се надява да предотврати атаките срещу Черноморския флот

Един от най-важните комуникационни доставчици обаче остава сателитната мрежа Starlink. Принадлежи на американската компания SpaceX Илон Мъск. Сателитите се използват в Украйна не за разузнаване, а за осигуряване на комуникация на фронта и управление на дронове.

Те също са важно средство за комуникация за цивилни. С помощта на преносими приемници, така наречените терминали Starlink, украинците могат да получават стабилен интернет през сателитите на Мъск дори на места с разрушена инфраструктура. Според Киев в страната има повече от 42 000 терминала Starlink. С хиляди сателити в орбита, Starlink е абсолютният господар на космоса.

Според Мьолер използването на сателити е „истинското бъдеще на сигурните комуникации“ и те ще бъдат особено незаменими в случай на конфликти. „Ако нещо се провали на земята и във военна среда, за съжаление, това се случва много бързо, конфликтните страни могат да разчитат на инфраструктура в космоса.“ Това прави комуникациите по-устойчиви и ефективно се превръща в "критичен елемент" в отбранителен план.

Партньорството с милиардер технолог обаче създава и предизвикателства. Плановете за атака, базирани на използването на средства от Starlink, не винаги отговарят на интересите на Мъск. Миналата година милиардерът твърди, че е осуетил украинска атака срещу руския Черноморски флот.

Той отхвърли искането на украинското правителство за активиране на Starlink в района на Севастопол в анексирания от Русия Крим. В противен случай SpaceX щеше да бъде въвлечен в „голям акт на война и ескалация на конфликт“, обясни Мъск за своята платформа X. Преди това компанията подчерта, че Starlink не е предназначена „да бъде оръжие“. Компанията обяви, че ще ограничи използването на сателити за военни цели.

Въпреки това се твърди, че Москва систематично използва Starlink за координиране на удари срещу Украйна. Това съобщи по-специално украинското военно разузнаване, което се позова на прихванати разговори между руски военни. Веднага последваха опровержения. SpaceX каза, че Starlink не се предлага в Русия и че компанията не прави бизнес с Москва.

Илон Мъск отрече съобщенията, че страната е закупила терминали Starlink чрез посредници. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че системата не е сертифицирана в Русия. „Съответно не може да се използва официално под никаква форма.“ Не е известно дали Русия действително използва систематично тази сателитна мрежа.

Мьолер обаче отбелязва, че използването на Starlink от Киев в крайна сметка зависи от компания, която първоначално е фокусирана върху печалбата. Търговските приоритети не винаги могат да бъдат съгласувани с политическите цели в Украйна. „Единственият отговор на това е наличието на няколко доставчици на такива комуникационни услуги и, ако е възможно, използването на европейски средства“, каза експертът.

Експертът по сателитно разузнаване и бивш служител на ЦРУ Джак О'Конър обаче смята, че Украйна има предимство пред Русия в областта на сателитното наблюдение. Въпреки че Москва има собствена технология и повече опит в анализирането на сателитни изображения, Киев може да използва повече данни. „Много държави споделят информацията, която имат с Украйна“, каза О’Конър, но в същото време само няколко съюзници, като Иран или Китай, си сътрудничат с Русия в тази област данни."

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Frankfurter Allgemeine Zeitung: Важно оръжие от бъдещето вече се използва в Украйна - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!