МВнР на Румъния предупреди шофьорите за промени на границите на България

Труд

Министерството на външните работи (Ministerul Afacerilor Externe - MAE) уведомява румънските граждани, които възнамеряват да пътуват до България или да преминат транзитно през територията на тази държава, че като превантивна мярка дезинфекцията на транспортни средства на гранично-пропускателните пунктове на българската граница с Република Турция е въведена отново поради риск от разпространение на чумата по дребните преживни животни, пише Agerpres.  

Според разпространено в понеделник прессъобщение на MAE, дезинфекцията се извършва на влизане в България от Турция срещу следната такса:

- за леки автомобили таксата е 7 лв.;

- за микробуси таксата е 10 лв.;

- за тежкотоварни автомобили, регистрирани на територията на България, таксата е 20 лв.;

- за тежкотоварни автомобили регистрирани на територията на други държави таксата е 40 лв. 

Допълнителна информация можете да намерите както следва:

- относно онлайн системата за плащане на пътни такси в Русе -https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/05-07- 24-toll- danube-bridge-eng; 
- относно актуалното състояние на пътищата - на безплатното приложение LIMA www.lima.api.bg, на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg и на телефон 0035970013020, достъпен офлайн Стоп; - относно летателната обстановка на летище София - www.sofia-airport.eu;
- относно състоянието на времето - на сайта www.weather.bg;
- относно митническия режим, при влизане в Република България от Република Турция, 
на интернет страницата www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Условия за пътуване в Република България, заглавие Митнически разпоредби) и на интернет страницата на Агенция "Митници" от Република България - https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/Important%20notice%20for%20travelers; 
относно електронната винетка и системата e-TOLL - на страницата www.bgtoll.bg;
-  относно пътната обстановка през българските гранично-пропускателни пунктове - на интернет страницата www.mvr.bg. 

Румънските граждани могат да поискат консулска помощ на телефоните на румънското посолство в София: +35929712858 и +35929733510, като обажданията се пренасочват към Центъра за контакт и поддръжка на румънски граждани в чужбина (CCSCRS) и се поемат от постоянните оператори на кол центъра. 

Също така румънски граждани, изпаднали в тежка, специална, извънредна ситуация, имат на разположение постоянния телефонен номер на дипломатическата мисия на Румъния в Република България: +359879440758. 

MAE препоръчва да се консултирате с уеб страниците https://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org и www.mae.ro. 

Също така, за точна информация относно времето за чакане на румънско-българските гранично-пропускателни пунктове, румънските граждани могат да получат достъп до страницата „Трафик онлайн“ на Румънската гранична полиция на адрес https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/.

Припомняме, че дезинфекция на всички гранични пунктове беше въведена за автомобили в понеделник заради усложнената епидемична обстановка в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни.

За мярката страната ни е информирала своевременно по дипломатически път съседните държави. Докато върви дипломатическото съгласуване дезинфекцията ще е безплатна.

Първоначално тя беше приложена на границата с Турция. Заради технически проблем в първите дни беше безплатна, но вече не е, уточниха по-рано от БАБХ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: МВнР на Румъния предупреди шофьорите за промени на границите на България - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!