Стотици на протест за правила против „френската безработица“

Труд

Искат вето над промени в Закона за социалното осигуряване

Стотици жители на Гоце Делчев и региона излязоха на протест срещу подготвената промяна в Закона за социално осигуряване, известна като “проблеми с т. нар. френска безработица”.

Местните са събрали и подписка с над 8000 подписа, в която настояват да не се променя законът, защото смятат предложената поправка за несправедлива и дискриминационна.

“Ние тук работим основно като шивачки за 700 лева на месец, затова ходим на сезонна работа във Франция, взимаме после по-високи обезщетения, но това са европейски правила, харчим парите си у нас, така издържаме семействата си”, казаха участниците на протеста.

Те заявиха, че се обръщат към президента Румен Радев с искане да наложи вето на поправката в закона.

През юли парламентът прие на първо четене изменение на Кодекса за социално осигуряване, по силата на което, когато в периода, от който се определя среднодневното възнаграждение или осигурителен доход се включва осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, при определяне на паричното обезщетение за безработица се вземат предвид: доходите, получавани по време на последната работа; всички доходи в България, както и доходите в други държави, за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Стотици на протест за правила против „френската безработица“ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!