The New York Times: Украйна допусна фатална грешка в критичен момент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мария Атанасова
Автор във Fakti.bg

Украинската армия извърши ротация в много неподходящ момент - и в критично важен град на фронта

Украинската армия допусна огромна грешка в критичен момент, заради която трудно ще поеме инициативата във важен район от фронта.

Американският вестник The New York Times пише, че в битката за град Торецк (Донецка област) в източната част на страната украинските сили (ЗСУ) са допуснали грешка при ротацията, заради която са застрашени много важни населени места в този район на фронта.

Ако руските сили успеят да превземат дългогодишните отбранителни бастиони около Торецк, те ще могат да напреднат към Константиновка, логистичната крепост на украинските сили на изток. Освен това напредването на Русия с още няколко километра ще изложи градовете в Донецка област на още по-страшни бомбардировки. Стотици хиляди цивилни ще бъдат принудени да бягат, което ще усложни логистиката на украинската отбрана на изток. Това прави отбраната на Торецк, както и на Часов Яр, жизненоважна.

В началото на войната защитата на Торецката агломерация е била прекрасно извършена от украинските сили, които не допуснаха напредване към този важен град от страна на врага. Офицер от 24-та механизирана бригада на ЗСУ казва, че окопите са били дълбоки, военните са познавали околността и са знаели много добре движението на руските окупатори.

През месец май обаче идва една неочаквана заповед: военните от 24-та механизирана бригада са изпратени да защитават Часов Яр, за да спрат руското настъпление в тази посока, а на тяхно място идва 41-ва механизирана бригада.

Войниците от 24-та механизирана бригада предупреждават военното ръководство в Киев, че виждат признаци за предстояща руска офанзива и предупреждават, че не трябва да се върши ротация в този момент. Ротацията е извършена в продължение на няколко седмици и до началото на юни 41-ва бригада е предислоцирана от Часов Яр и поема командването в района на Торецк. И два дни след завършване на ротацията, според войниците, руснаците атакуват. „Това беше голяма грешка“, признават украински войници.

Почти веднага стана ясно, че 41-ва бригада не е готова да защитава Торецк, защото не познава терена. Командирът на бригадата също беше критикуван, че издава неясни заповеди и не реагира бързо на променящите се заплахи.

Битката за Торецк е една от най-важните на фронта, защото от нея зависи съдбата на други населени места. Руската армия през последните седмици напредна в Донбас, но към момента няма сили за решителен пробив.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: The New York Times: Украйна допусна фатална грешка в критичен момент ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!