Нинова: Битката за служебен премиер доказва, че изборите не са честни

Снимка: БТА, Днес.dir.bg

Служебната власт осигурява служебно предимство, констатира бившата лидерка на БСП

Бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова направи извода, че служебното правителство осигурява служебна победа на вота и прави изборите нечестни. Коментарът й във Фейсбук е по повод надпреварата кой да бъде служебен премиер.

"Тази ужасяваща битка за служебен премиер доказва, че изборите в България не са честни. Никой не вярва в честността на вота. Как народът ще вярва?! Всеки се стреми да получи предимство през служебния кабинет. Излиза, че служебната власт осигурява служебно предимство. Това е незаконно", констатира депутатката от БСП.

"Свидетели сме на дивашка битка за влияние. Изборът на служебен премиер стана по-тежка от избора на редовен. Това е абсолютна срамота и държавен позор", написа още бившата соцлидерка.

След като конституционните съдии се разделиха на две по въпроса за начина на избор на служебно правителство, в сила останаха последните промени, според които президентът може да избира между 10 висши чиновници - управител и трима подуправители на БНБ, омбудсман и негов заместник, председател на Сметна палата и двамата му заместници, както и председател на Народното събрание.

От списъка налични са само 7 потенциални кандидати, като всички от тях отказаха, а само сегашният служебен премиер Димитър Главчев изрази желание да продължи да управлява. Местата на омбудсмана и неговия заместник са вакантни, а единият подуправител - Андрей Гюров е отстранен от съда за конфликт на интереси.

Вчера на среща с президента на "Дондуков" 2 и парламентарната председателка Рая Назарян отказа да поеме служебен кабинет, след като още преди последните избори това направиха останалите имена в списъка. Въпреки отказа им, Румен Радев отново ще ги потърси, за да ги попита, стана ясно от вчерашното му изявление.

В опит да разширят кръга за избор, от ПП-ДБ предложиха вчера законови промени, според които НС да избира двамата заместници на шефа на Сметната палата, а не да бъдат гласувани по предложение на председателя. Той обаче в момента е в неплатен отпуск, тъй като е служебен премиер.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нинова: Битката за служебен премиер доказва, че изборите не са честни | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!