СУПЕР ИНТРИГА! "Промяната", ИТН и БСП се бият за сърцето на Радев - Киро и Асен искат отново под крилото на президента

ПИК

Лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ настойчиво искат да се върнат под крилото на президента Румен Радев, твърдят пред "Филтър" депутати от различни парламентарни групи. Напрежението между тях избухна през 2022 година с началото на войната между Русия и Украйна и продължи с бизнес различия като подписването на договора с турската компания „Боташ“ за доставка на газ. Напоследък обаче коалицията търси сближаване на позициите с Радев, който им даде път в политиката като служебни министри, а те го подкрепяха като кандидат за втория мандат. Същото правят и от БСП след оставката на Корнелия Нинова, която водеше епична битка с него.

Точката на пречупване е сложена преди по-малко от месец. Тогава стана ясно, че Доналд Тръмп води в надпреварата за президентските избори в САЩ, а след стрелбата по него мнозина обявиха, че със сигурност печели. „Продължаваме промяната“ бяха близки с администрацията на Байдън, но в новата ситуация вземат завой. Известно е, че Тръмп е против войната в Украйна и твърди, че ще я прекрати. Същото иска и Румен Радев, който често е обвиняван в русофилия. От месец насам „Продължаваме промяната“ не са атакували Радев както в миналото. Дори търсили контакти с хора от администрацията на президента, за да топят ледовете.

Според депутати другата причина за затоплянето на отношенията е политическата криза и все по-сигурното излизане на Радев на политическия терен. Социолози му предричат първо място с голяма преднина, а стратегията му е партиите да стигнат дъното на общественото доверие. ППДБ пък останаха трети на последните парламентарни избори, като загубиха над 300 хиляди гласа. Сред тях все повече се чуват гласове, че провалът е и заради войната им с Радев, когото един ден в близкото бъдеще трябва да търсят, за да ги включи отново във формулата на властта.

Новото временно ръководство на БСП също пое категоричен курс към сближаване с Румен Радев и това личи от всички публични изказвания на червените лидери. Те бяха лоялни на Корнелия Нинова, която атакуваше президента, но сега се ориентират в новата ситуация към силния на деня. БСП ще е естественият коалиционен партньор на проекта на Румен Радев, ако не му стигат гласове за абсолютно мнозинство, убедени са социалистите. Първо младежите на столетницата призоваха за примирие, а временният председател Атанас Зафиров ги послуша.

ПП и БСП не са единствените, които искат добри отношения с Радев. От създаването си досега „Има такъв народ“ на Слави Трифонов последователно защитава неговите тези и дори призова за президентска република.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: СУПЕР ИНТРИГА! Промяната, ИТН и БСП се бият за сърцето на Радев - Киро и Асен искат отново под крилото на президента - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!