Световният бокс: Нека докажат, че са жени, БАХ се гаври с християнството

Корнер.dir.bg

От международната федерация отново отказаха да покажат тестовете на Имане Хелиф и Лин Ю Тин

Ръководството на Международната боксова асоциация (ИБА) изнесе извънредна пресконференция по повод полемиката около двете спорни боксьорки на Олимпийските игри в Париж.

Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю Тин от Тайван със сигурност ще вземат медали, но остават съмненията около техните полови белези, след като ИБА ги дисквалифицира на предишното Световно първенство.

От организацията разкриха, че са направени по два теста в разстояние от няколко месеца, като е потвърдено, че не покриват изискванията да се състезават в женската надпревара.

В пресконференцията участваха главният изпълнителен директор на ИБА Крис Робъртс, европейският президент на организацията доктор Йоанис Филипатос и президентът и главен противник на Томас Бах - Умар Кремльов. Руснакът беше най-краен в оценките си, като в повечето време атакуваше президента на МОК заради включването на двете атлетки и скандалните сцени в церемонията по Откриването на игрите.

По същинския въпрос доктор Филипатос, който е бил свидетел на тестовете, разкри, че те не могат да бъдат публикувани заради искане на алжирската и тайванската федерация.

Главният изпълнителен директор на ИБА Крис Робъртс заяви, че Имане Хелиф се състезава от 2018 година, а Лин от 2017-а. Съмнения за техния пол са се появили на Световното първенство през 2022 година в Истанбул през май, когато са им взети кръвни проби, а през март 2023-а са им взети за втори път, за да има достатъчно време между двата теста. Те са показали, че двете състезателки не покриват изискванията да участват при дамите.

От ИБА съобщиха, че не могат да споделят публично тези тестове, но могат да разкрият детайли около тях. Причината е, че така са поискали от алжирската и тайванската федерация. Уточняват, че Хелиф е обжалвала пред Спортния арбитражен съд с парични средства от ИБА, но съдът така и не е задвижил делото.

Робъртс беше категоричен, че от ИБА не са имали намерение отново да повдигат въпроса за пола на двете състезателки, но ситуацията след мача с италианката Анджела Карини ги е принудила.

Президентът на ИБА Умар Кремльов се включи с видео разговор от Русия и говори за медиите на родния си език. В изявлението си Кремльов отправи нападки към президента на МОК Томас Бах и заяви, че женският бокс е "убит" и само ИБА защитава жените боксьорки.

Снимка: Getty Images

Доктор Йоанис Филипатос заяви, че говори в качеството си на медицинско лице, което "иска да разкрие истината".

"Уважавам Томас Бах, но не и мнението му, че изследването на Хелиф и Лин е неиздържано. Не може науката да е неиздържана. Личният документ на даден спортист не може да е достатъчно доказателство за пола му, защото той може да бъде променен, а биологията не", каза докторът.

Той добави, че тестовете на боксьорките са започнали заради оплаквания от няколко държави.

"Искаме да знаем дали това са мъже или жени. Внимавахме да не правим грешки и да не създаваме проблем за боксьорките, но трябва да сме обективни. Има две категории - мъже и жени. Ако не сте съгласни, трябва да направите бокса смесен. Правил съм 5000 операции и съм израждал безброй бебета. Не е възможно да не знаете какво е жена. Докторите знаят", каза Филипатос.

След това медиите провокираха Крис Робъртс с въпроса колко получава ИБА от руската компания "Газпром", на което той отговори, че ще стане ясно във финансовия одит, който ще бъде публикуван.

Изпълнителният директор беше запитан защо двете боксьорки са наказани толкова късно. Отговорът бе, че е трябвало да има разлика между двата теста и че вторият е потвърдил първоначалните притеснения.

Генералният секретар Габриеле Мартели също се включи в дискусията и каза, че фокусът се е изместил:

"Трябва да говорим за бокс. Имаме процедури и правила. Боксът е различен от другите спортове, тъй като при тях нечестното предимство носи само психологическа вреда, но нашият спорт е опасен и хора може да умрат. Показваме какви са последствията, защото треньорите трябва да разберат своята отговорност, когато извеждат боксьор на ринга. Ако боксьор не е допуснат, защото не отговаря на изискванията, това не е дискриминация, а спазване на правилата".

Снимка: Getty Images

Президентът Умар Кремльов се включи с нова атака към Бах:

"Те са уплашени от истината. Ще направим всичко възможно да защитим нашите жени. Ще платим компенсации на наранените жени. Призовавам всички съдии, разследващи органи и активисти да защитят жените. Олимпийският комитет се опитва да унищожи женския спорт. Колегите ми ги е страх да говорят, но трябва да има промяна".

Последва въпрос какви са доказателствата, че Имане Хелиф е мъж, а не жена.

"Не мога да ви кажа дали е родена жена. Медицинските резултати показват, че сега е мъж. Виждал съм ги. Не сме против нея, защото тя е много добър боксьор. Не съм бил в болницата, когато се е родила. В такъв случай боксьорката трябва да съдейства на лабораторията. Аз като доктор съм длъжен да защитя жените в този спорт", отговори Филипатос без отново да дава подробности за тестовете.

След това Кремльов беше попитан дали ще се извини на Томас Бах, че го е нарекъл "содомист".

"Като казах содомист, имах предвид, че Томас Бах и тези около него повдигнаха този въпрос. Те се гаврят с християнството и Библията. Содом и Гомор са съществували и Бог ги е унищожил, защото в тях няма нищо човешко. Като президент на ИБА вярвам в Бог и демокрацията. Не мога да си мълча. Откриването на Игрите беше дело на Бах и тези около него. Той искаше да подобри своя пиар статус. Като християнин не съм съгласен с това откриване и не искам такова отново да се случва в спорта", каза Кремльов.

Той след това се върна към основния въпрос:

"Ако тези спортистки искат да докажат, че са жени, те трябва да го направят, но засега не искат. Нямаме документи, с които да докажем. Ако мен ме обвинят, че не съм мъж, ще споделя цялата документация и ще го докажа. Тук съм, отговарям на всички въпроси без да ме е страх. Не действам като Томас Бах, който се крие от дискусиите".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Световният бокс: Нека докажат, че са жени, Бах се гаври с християнството | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!