Тайна среща е имало! Ето кой става омбудсман и служебен премиер

Новини Стандарт

Постът на омбудсман е вакантен, след като Диана Ковачева замина през април като съдия в Европейския съд

Тайна среща в НДК на лидери късно в петък наистина е имало, но тя не е била за сваляне на Рая Назарян като шеф на парламента. По-вероятно е мнозинство в Народното събрание да започне спешна процедура по избор на нов омбудсман, който след това да бъде посочен от президента Румен Радев за служебен премиер, пише тази сутрин "Марица".

Постът на омбудсман е вакантен, след като Диана Ковачева замина през април като съдия в Европейския съд. За нейното място се спряга Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ. Той е сочен и като възможна номинация на Румен Радев за нов премиер.

Според информацията на "Марица" обаче подобен сценарий е обсъждан в присъствието на хора от ГЕРБ, а не зад гърба им. Станков явно е предпочитан пред настоящия премиер Главчев, който ядоса не само ПП-ДБ, но и БСП, и хората на Ахмед Доган, с някои свои назначения на ключови постове.

По жълтите павета отдавна се шушука, че ако се търси нов министър-председател и служебно правителство, ще е или през назначение на омбудсман, или през заместници на Главчев в Сметната палата. Мандатите на последните са изтекли отдавна. А въпросните постове също са сред посочените, от които президентът Радев може да номинира премиер.

Разбира се, за подобни сценарии ще трябва политическа воля на депутатите за спешни заседания, а времето ги притиска и предвид гласуваната вече парламентарна ваканция. Но по закон тя може да бъде прекъсвана за извънредно заседание по всяко време, отбелязва "Марица".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тайна среща е имало! Ето кой става омбудсман и служебен премиер - Политика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!