Експерт: НЯКОИ от добре поддържаните стари автомобили могат да минат през техническия преглед

Трафик. Снимка: Искра.бг

Искра.бг

Експертът все пак призна, че не трябва да се прави компромис с качеството

„Над 70% от автопарка в България е от автомобили, които са над 15-годишни. А 35% са колите, които са над 20-годишни. Tова е доста тревожна цифра. Истината е обаче, че някои от добре поддържаните стари автомобили, могат да минат през техническия преглед“.

Това коментира пред „NOVA“ инж. Емил Панчев, председател на Съюза на автомобилистите.

С промените в момента резултатите дали един автомобил е минал или не прегледа не зависят от самия пункт за технически прегледи, а резултатите отиват директно в ДАИ и съответно изпуснатите газове определят съобразно нормите си дали си минал или не. По думите му някъде съветват преди прегледа колата да е загряла и да се мине на по-високи обороти.

„Другаде съветват в бензина да си сложим добавка за по-високо октаново число. Но има автомобили, които са нови – на 3-4 години, които също не могат да минат прегледа заради вредните емисии. И започвам да си задавам въпроси в този случай. Може би има проблем със самия производител, тъй като данните, които той дава за колата, не отговарят на изискванията в Европа“.

Според инж. Емил Панчев при тези изисквания следва държавата да има политика, с която да ви накара да си купите нов автомобил, за да няма вредни емисии.

„Може да е заплата, може да са облекчения. Знаете за електрическите автомобили имаше субсидии, новите коли може да са освободени определо време от данъци и т.н., има начини“. 

Експертът все пак призна, че не трябва да се прави компромис с качеството, а българите трябва да започнат да карат по-здрави и по-изправни автомобили. Той изрази надежда, че все по-малко шофьори ще си си махат катализаторите, а вместо това ще си слагат по-нови, ще ги поддържат по-добре.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Експерт: Някои от добре поддържаните стари автомобили могат да минат през техническия преглед - Искра.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!