Какво е хиперандрогенизъм, от който е засегната Имане Хелиф?

Автор: "Фигаро"

Алжирската боксьорка стана мишена на множество атаки срещу предполагаемата ѝ транссексуалност след победата ѝ, след отказа в четвъртък на италианката Анджела Карини. Родена като жена, Имане Хелиф всъщност има високо ниво на мъжки хормони.

Кадрите с алжирската боксьорка Имане Хелиф обиколиха света в четвъртък, 2 август: с червен потник и изпъкнали мускули, атлетката спечели осминафиналите си срещу италианката Анджела Карини само след 46-секундна битка в категория под 66 кг на Олимпийските игри в Париж. Много по-мощна, тя нанесе унищожителен директен удар в челюстта на италианката. „Шамар в лицето на етиката на спорта и на доверието в Олимпиадата“, коментира Матео Салвини, заместник-председател на Съвета на министрите на Италия и бивш министър на вътрешните работи.

 

Какво е хиперандрогенизъм?

Хиперандрогенизмът се отнася при жената до високо ниво на мъжки хормони (андрогени). Те могат да увеличат мускулната маса и да подобрят спортните постижения.

За спортните федерации най-сложните случаи на хиперандрогенизъм са свързани с интерсексуалността, биологично „размити“ ситуации, при които е невъзможно хората да бъдат класифицирани в категория „мъж“ или „жена“. Всички учим в часовете по биология, че мъжете носят X и Y хромозоми, докато жените имат две X хромозоми. Но за 1,7% от човечеството не е толкова лесно да се направи разлика, според проучване, публикувано в American Journal of Biology. Има случаи на интерсексуални хора, които са лесно разбираеми: тези с три полови хромозоми, две Х и една Y, но повечето случаи не са толкова прости и аномалиите могат да са свързани с генетични причини, но могат и да са настъпили вследствие на смущения при развитието преди раждането. А причините могат да бъдат много различни - хормонален дисбаланс, химически продукти или прием на лекарства по време на бременност.

Спектърът от последствия е много широк: той може да се прояви по различен начин - с по-мъжествени или по-женствени индивиди и с едновременното съществуване на различни външни полови органи - вагина, клитор, пенис, тестикули. Но, противно на това, което се твърди в много публикации в социалните мрежи, няма връзка между хиперандрогенизма и транссексуалността. Хиперандрогенните спортисти просто имат естествен излишък от мъжки полови хормони, включително тестостерон. Имане Хелиф беше дисквалифицирана през март 2023 г. след „високи нива на тестостерон“ точно преди битката ѝ за златния медал на Световното първенство по бокс. Алжирският олимпийски комитет обяви след това отстраняване, че ще „поеме медицинската поддръжка на шампионката“, по-специално за Олимпийските игри в Париж през 2024 г., а МОК потвърди участието ѝ в категорията на жените за тези игри.

Какво е влиянието му върху спорта?

Проучване, публикувано в British Journal Sports of Medicine през 2021 г., твърди, че високите нива на тестостерон значително подобряват физическото представяне на жени, засегнати от хиперандрогенизъм в няколко спортни дисциплини. За спортните федерации въпросът е толкова сложен, че се смята за труден за управление. Тестовете за женственост (гинекологичен преглед, търсене на определени гени и др.), въведени през 60-те години на ХХ век, бяха премахнати през 2000 г., припомни Journal du CNRS през 2016 г.

Днес някои федерации избягват да решават заплетени въпроси относно пола на спортистите, опирайки се на границите на нивата на мъжките хормони. Така, от тениса до триатлона, много инстанции са определили период, през който нивата на тестостерон не трябва да надвишават определен праг. Но има разлика в няколко олимпийски спорта: при стрелбата, където заключават, че няма „никакво предимство“, свързано с мъжките хормони, и особено гимнастиката или джудото, които не са приели никакви международни правила в тази област.

Повечето федерации „предимно искаха научни изследвания“, което остава предизвикателство, обяснява пред АФП социоложката Мадлен Папе, специалист по пол и приобщаване в МОК и бивша съперничка на Кастер Семеня на Олимпиадата през 2008 г., друга хиперандрогенна спортистка.

 

 

Медийният прецедент Кастер Семеня

Двоен олимпийски шампион (2012, 2016) и трикратен световен шампион (2009, 2011 и 2017) на 800 м, Кастер Семеня се превърна в знаме на каузата на хиперандрогенните спортисти. 33-годишната южноафриканка беше лишена от участие поради особено високи нива на тестостерон и води битка пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да не се налага да понижава нивата си, за да се състезава.

През 2018 г. Международната федерация по лека атлетика въведе изискване хиперандрогенните спортисти да намалят нивата си на тестостерон чрез хормонално лечение, за да могат да участват в международни състезания в категорията за жени. Световната атлетика дори затегна правилата си през 2023 г. по отношение на хиперандрогенните атлети, които сега трябва да поддържат нивото на тестостерона си под 2,5 наномола на литър в продължение на 24 месеца (вместо 5 наномола в продължение на шест месеца), за да се състезават в женската категория, независимо от дистанцията.

Източник: "Фигаро"

Превод от френски: Галя Дачкова

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво е хиперандрогенизъм, от който е засегната Имане Хелиф? | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!