МОК отрече резултатите от тестовете за пола на Лин и Хелиф, Турция е на ход

INTRIGI.BG

Българският треньор по бокс Борислав Георгиев влезе в световните медии с реакцията си след последния мач на Светлана Каменова на Олимпиадата. Той каза, че дебатът за пола, който гръмна на Игрите в Париж, се е пренесъл на ринга и е повлиял на съдиите да присъдят на Лин Ю-тин от Тайван победата над българката в четвъртфиналната битка в неделя.

Лин и Имане Хелиф от Алжир бяха в центъра на бурята в социалните медии в Париж, тъй като бяха дисквалифицирани на Световното първенство през 2023 г. след нарушение на неуточнените правила за допустимост на пола на Международната боксова асоциация.
Турнирът по бокс в Париж се организира от Международния олимпийски комитет, който лиши IBA от международно признание през 2023 г. заради проблеми с управлението и финансите.
„Лин и Хелиф гарантираха, че ще се завърнат у дома с медали, след като достигнаха до полуфиналите в съответните си категории.
В неделния двубой в категория перо Лин избра да се отпусне и да се опита да нанесе удар от дистанция. Тя също беше предупредена за удар с лакът от рефера в началото и два пъти падна, след като изглежда бе спъната от Станева. Тайванската двукратна световна шампионка спечели двубоя с единодушно съдийско решение, след като и петте съдийски карти я отбелязаха като по-добрия боец ​​във втория и третия рунд.

„Виждаше се, че представителката на Тайван не искаше да се бие, тичаше през цялото време, играеше адски мръсно, още първия рунд беше за официално предупреждение за удар с лакът“, каза Георгиев, цитиран от „Ройтерс“.
„И тия циркови номера, като падна… Въобще възмутен съм от този панаир, който става. Решили са да ги правят шампиони и толкова.Очаквах го, но се надявам да има разумни и честни хора, които да гледат мача и да подкрепят женския спорт“, добави още той.

„Ройтерс“ добавя още: „Станева беше една от боксьорките, които загубиха от Лин на миналогодишното световно първенство. Резултатът беше отменен, след като Лин беше дисквалифицирана.

МОК подкрепи Лин и Хелиф по отношение на пола, като президентът Томас Бах каза в събота, че „никога не е имало съмнение“, че двете са жени, които имат пълното право да се състезават на Олимпийските игри в Париж. В неделя МОК заяви, че тестовете за пола, проведени от IBA на двете, са били погрешни и нелегитимни.

Попитан дали подкрепата на МОК за двете е могла да повлияе на съдиите, Георгиев каза: „100 процента. Ако шефовете ви подкрепят нещо, вие също работите, за да го поддържате. Няма друг начин.“

Медията отбеляза още, че МОК е защитил и реферите на двубоя: „Парижкото боксово звено (PBU), ad hoc звено, създадено от Изпълнителния съвет на МОК за организиране на състезанието по бокс, заяви, че застава зад своите рефери и съдии.

„Имаме доверие в процеса на подбор на рефери и съдии на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., който се основаваше на няколко стъпки, включващи проверка на длъжностни лица, критерии за представяне и жребий на случаен принцип“, добавя звеното.
„Освен това всеки двубой се оценява независимо от двама души: единият на игралното поле, а другият в стая с видеозапис. Оценките от тези лица, комбинирани с оценките на съдиите, се използват за оценка на представянето на всеки съдия.“
„Ройтерс“ цитира и последните думи на Георгиев след мача. Той каза: „Имахме качествата и бяхме сигурни, че ще победим (Лин), но те просто не ни позволиха.“ 

След двубоя той излезе с послание, написано на лист: „Аз съм ХХ (хромозома). Спасете женския спорт!“, имайки предвид, че шефът на Международната боксова федерация Омар Кремльов заяви, че двете боксьорки Лин и Хелиф имат ХУ хромозоми и всъщност са мъже.
Сега Лин ще се изправи срещу туркинята Есра Йълдъз на полуфиналите. Любопитно е да се проследи каква ще е реакцията на Турция преди и след мача. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: МОК отрече резултатите от тестовете за пола на Лин и Хелиф, Турция е на ход - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!