Посланникът навести Патриарх Даниил във Видин

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил, временно управляващ Видинската епархия, посрещна в гр. Видин Негово Превъзходителство г-н Кенет Мертен, извънреден и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Република България. Това съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия.

По време на своето неофициално посещение г-н Мертен беше придружаван от своята съпруга г-жа Сюзан Мертен, от заместник-председателя на 50 Народно събрание и народен представител от Видинския многомандатен избирателн район г-жа Росица Кирова, както и от кмета на гр. Видин д-р Цветан Ценков. Патриарх Даниил показа на високия гост мавзолея на първия българския екзарх Антим.

Негово Светейшество разказа на г-н Мертен за важната роля на екзарх Антим за активизирането на западната дипломация след кървавото потушаване на Априлското въстание и за Освобождението на България от османско робство. Патриарх Даниил разказа също така за живота и делото на Видинските митрополити от Освобождението до днес.

Гостите посетиха храма "Св. вмчк Пантелеймон", който датира от началото на 17 век и останаха впечатлени от извършените реставрационни и консервационни дейности, както и от красотата на стенописите. Срещата продължи в сградата на митрополията, като домакин и гости си размениха подаръци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Патриарх Даниил прие посланика на САЩ у нас Н.Пр. Кенет Мертен във Видин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!