Пентагонът получи над 200 модернизирани ядрени бойни глави

Това е най-голямата доставка от Студената война насам

През 2023 г. Националната агенция за ядрена сигурност обяви пускането на усъвършенстваната термоядрена бомба B61-13, която може да се носи както от стратегически бомбардировачи, така и от изтребители

Смразяваща прогноза! Детето-чудо от Индия предрече нова война

Миналата година Пентагонът е получил повече от 200 модернизирани ядрени бойни глави, съобщи ръководителят на Националната агенция за ядрена сигурност Джил Хруби в изявление, публикувано на страницата на агенцията, предава "Фокус".

"Благодарение на инвестициите, направени от администрациите на Обама, Тръмп и Байдън, Националната агенция за ядрена сигурност успя да достави на Пентагона повече от 200 модернизирани ядрени бойни глави през миналата година. Това е най-голямата доставка за една година от края на Студената война насам", допълва тя.

Хруби прогнозира, че ще има възраждане на ядрената енергетика на фона на борбата с изменението на климата. При това в усъвършенстваните ядрени реактори вероятно ще се използва по-обогатен уран и това ще постави под въпрос сегашния режим на неразпространение на ядрено оръжие, посочва тя.

Ръководителят на агенцията също така напомни, че през 2023 г. Националната агенция за ядрена сигурност обяви пускането на усъвършенстваната термоядрена бомба B61-13, която може да се носи както от стратегически бомбардировачи, така и от изтребители. Очаква се тя да влезе на въоръжение през 2026 г. През 2025 г. САЩ ще похарчат около 21 млрд. долара за ядрени оръжия - заключава Хруби.

През юни президентът на САЩ Джо Байдън подписа изменена стратегия за ядрените оръжия, в която се набляга на съперничеството. По-рано стопанинът на Белия дом поиска от Конгреса на САЩ близо 20 млрд. долара за финансовата 2025 г. за модернизиране на ядрените оръжия, според представения от страната проектобюджет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пентагонът получи над 200 модернизирани ядрени бойни глави

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!