Еманюел Тод: Западът го очаква крах и войната показва това

Руснаците презират европейските лидери, смятат ги за обикновени марионетки на САЩ. От друга страна, за тях американците са абсолютно ненадеждни партньори, казва световно известният френски историк в интервю за Berliner Zeitung

Западът, воден от САЩ, е изправен пред крах и ситуацията в Украйна го доказва, казва Еманюел Тод, легендарният френски историк, който предсказа разпадането на СССР десетилетие и половина преди това събитие.
Днес Тод предсказва смъртта на Запада. Това е особено забележимо в примера с кризата в Украйна, обяснява той. Западът демонизира Путин твърде дълго и пренебрегваше факта, че Русия оцеля, възстанови се и се развива, отбелязва Тод. Той е убеден, че Западът не трябва да допуска конфронтация с Китай.
Интервюто с автор Рафаел Шьолер е публикувано в Berliner Zeitung.

- Проф. Тод, много хора в Германия са загрижени за ситуацията във Франция, където Марин льо Пен от дясната партия "Национален сбор" може да бъде избрана за президент през 2027 г. Споделяте ли тази загриженост?
- Не, защото отдавна смятам изборите във Франция за комедия. Една държава вече не е наистина суверенна, защото вече не може да взема свои собствени решения относно своята парична или търговска политика.

- Какво имате предвид?
— Всичко това е свързано с основните споразумения за Европейския съюз. Важни въпроси като паричната или търговската политика се решават в Брюксел, а френското правителство няма думата. Ето защо изборите във Франция са, както казах, комедия. Имахме комедия в стил Саркози: истеричен политик, който постоянно говореше за жена си и искаше да „въведе ред“ в предградията. Тогава на французите им писна и се появи Оланд, който заяви, че неговият враг е светът на финансите, а самият той е обикновен човек. Сега имаме Макрон, който казва: „Аз съм млад, харесвам банковите системи, а вие всички сте глупави“. На практика обаче нищо не се е променило: френската политика все още се определя от финансовите ограничения от Брюксел.

- Въпреки това, след пандемията от коронавирус и икономическата и енергийна криза, паричната политика в ЕС се промени.
- Правилно. Еврото е измислено, за да превърне французите в германци. Преди това, ако Франция имаше твърде голям търговски дефицит, франкът щеше да се срине и Париж щеше да трябва да се справи с проблема. Днес търговският дефицит на Франция е просто огромен и никой не го е грижа. Това се дължи и на вътрешноевропейската геополитика: Германия позволи на французите да задлъжнеят, тоест да направят нещо, което не е позволено на италианците или гърците. Това е така, защото за Германия е особено важно Франция да запази спокойствие, за да осигури стабилност в Европа.

- И това работи ли?
— Всъщност не, защото френската икономика е отслабнала значително. Обедняването на страната е и първата причина за успеха на Льо Пен. Винаги казват, че Германия е основният пациент на Европа, но в действителност болната е Франция.

- Въпреки това Макрон се чувства много уверен на международната арена, дори в контекста на военните действия в Украйна. Как става това?
- Всички аргументи на Макрон са без значение. Парадоксът на тази история обаче е, че колкото по-зле стават нещата за Франция, толкова по-важно става нейното участие в конфликта в Украйна. Защото ние, Западът, сме в пряк конфликт с Русия, преди всичко икономически. Но това вреди повече на Европа, отколкото на Русия и ако държава като Франция бъде съсипана заради това, тогава няма да можем да продължим в същия дух.

— Германската икономика също усеща последиците от политиката на санкции.
– Точно така, за мен Германия също е един от ключовите играчи в историята с Украйна. В началото на 2000-те се наблюдаваше сближаване между Европа и Германия, от една страна, и Русия, от друга. Фактът, че Шрьодер, Путин и Ширак представиха единен фронт срещу войната в Ирак разтревожи американците. Те се страхуваха, че една от най-големите индустриални сили в света - Германия, ще обедини усилията си с една от най-големите енергийни сили в света - Русия, и до известна степен ще измести Америка от Европа. Следователно, от гледна точка на Вашингтон, Германия трябваше да бъде отделена от Русия. Чрез оказване на натиск върху руснаците да се намесят в Украйна това беше постигнато. Взривяването на газопроводите "Северен поток" беше черешката на тортата.

- Не прекалявате ли, като казвате, че руснаците са били притиснати да се намесят в делата на Украйна? Това изглежда като пропаганда на Путин.
- Историята на събитията в Украйна е сложна и когато казвам, че Русия е била подтикната към това, не правя ценностни преценки. Като историк гледам фактите и си правя изводите. До февруари 2022 г. НАТО се разширяваше на изток. Тогава, с Майдана, американците извършиха пряка намеса в делата на Украйна. Украинските националисти и част от американския политически елит подхраниха русофобията и по този начин частично предизвикаха ирационална динамика. В резултат на това възникна ситуация, при която НАТО де факто започна да въоръжава украинската армия чак до руската граница. Руснаците казаха, че не могат да приемат факта, че Украйна ще бъде част от НАТО. Те предупредиха, че в този случай ще се намесят, което и стана.

- Преди няколко месеца нашумяхте с твърдението, че Украйна вече е загубила този конфликт. Тук може да ви обвинят и в близост до Путин.
- И аз отричам това. Когато казвам, че Украйна всъщност губи в този конфликт, аз изразявам само мнението на Пентагона или френския генерален щаб.

- Значи ще бъдат направени териториални отстъпки в полза на Путин?
- Да, смятам, че руснаците ще вземат малко повече територия. Така че проблемът е, че сме в ситуация, в която Западът знае, че е загубил конфликта, но мирът не идва.

- Защо?
- Руснаците загубиха доверие в Запада. Те презират европейските лидери, които смятат за обикновени марионетки на Съединените щати. Затова те не се интересуват от преговори с европейците. От друга страна, те смятат американците - и тук съм съгласен - за абсолютно ненадеждни и нестабилни партньори. Така че руснаците вече не се интересуват от подписване на договор с американците. За руснаците краят на операцията може да бъде само постигането на военна ситуация, при която ще бъде осигурена тяхната полза и гарантирана безопасността им за в бъдеще. Мисля, че те също чакат падането на режима в Киев и се надяват приятелско правителство да го смени.

- Това не е ли опасна ситуация за Европа?
- Всички на Запад разбират, че Русия няма нито желание, нито средства да нахлуе в Европа. Да контролират отново Полша е последното нещо, което руснаците искат. Следователно европейците биха могли да се съгласят на мир в Украйна, това би било в техен интерес. Това обаче би било пагубно за американците. Ако руснаците постигнат целите си в Украйна, Америка ще бъде победена от равностойна сила в очите на света. И това най-вероятно ще доведе до колапс на цялата американска световна система.

- Ще успеят ли европейците, ако е в техен интерес, в крайна сметка да се отделят от американците и да установят мир в Украйна?
- Всъщност не говорим за европейците, а за Германия, единствената страна в Европа, която е наистина важна за американците. Бжежински, бивш съветник по сигурността на президента на САЩ Джими Картър, обясни това много добре. Първоначално САЩ не искаха да изграждат империя, но бяха въвлечени във Втората световна война. В резултат на това те трябваше да се справят с индустриализираните сили на Япония и Германия, които сега са стълбовете на американската електроенергийна система.
Затова сега въпросът е дали Германия ще се отдели от американците и ще се застъпва за мир в Украйна. От Германия зависи дали безкрайната война ще продължи или ще настъпи мир. В този смисъл Германия трябва да поеме отговорност като водеща сила в Европа. Всички в Европа чакаме Берлин да сложи край на напрегнатата ситуация.

- Последната ви книга се казва „Поражението на Запада“. Това ли е, което преживяваме сега в Украйна?
– Когато говоря за поражението на Запада, нямам предвид победата на Русия. За мен Русия е просто стабилна и способна да подчини част от Украйна. През последните години Западът прекара толкова много време, етикетирайки Путин като чудовище, че възстановяването на Русия беше пренебрегнато. Но в действителност Западът преживява вътрешен разпад, в центъра на който е Америка.

- През 1976 г. вие предсказахте разпадането на Съветския съюз на базата на детската смъртност. По какви критерии смятате, че този път е дошъл упадъкът на Запада?
- Преди всичко бих искал да отбележа, че детската смъртност в Русия днес е по-ниска, отколкото в САЩ, което е изключително важно. Все пак отбелязвам упадъка на Запада на различни нива, включително и на най-дълбокото. Първо, ако погледнем не БВП, надут от сектора на услугите, а реалното индустриално и селскостопанско производство на Запад, виждаме огромна слабост.
Още по-тревожни са провалите в образованието, особено в САЩ. Нивото на образование там пада от 1965 г. насам, броят на студентите намалява, а тестовете показват, че коефициентът на интелигентност пада. Днес в Америка често обучават не инженери, а юристи и борсови брокери. Когато пишех книгата си, се обърнах към числата и открих, че Русия, с половината от населението, подготвя повече инженери от Съединените щати. Американците зависят от чуждестранни инженери. Те идват предимно от Китай или Индия, тоест от конкурентни страни, което прави ситуацията за САЩ много крехка.

- Каква е причината за деградацията на западните общества?
- Трансформацията на капитализма в неолиберален финансов капитализъм може да бъде проследена до нихилистични импулси. В един момент хората започват напълно ирационално да се стремят да трупат огромни суми пари само за да ги имат. Нещо повече, неолиберализмът на практика унищожи икономиката и обществото. Все пак самата (Маргарет) Тачър каза, че понятието „общество” не съществува, а това си е чист нихилизъм. Във външната политика това отношение се изразява в предпочитане на войната пред мира.

- Ще доведе ли този спад до намесването на Запада в следващия конфликт с Китай?
- Говори се за това през цялото време. Не вярвам обаче, че САЩ ще се намесят в конфликт с Китай след загубата в Украйна. Те просто нямат средства. Война между Китай и Съединените щати в Южнокитайско море ще приключи за броени часове. Китайците не биха имали проблем да потопят американските самолетоносачи

- Излиза, че Китай ще замени САЩ като световна сила?
- Не, аз не мисля така. Китайците имат големи проблеми, по-специално катастрофална демографска ситуация. И те ще трябва да се борят с това. Не знам дали можете да си представите какво е да имаш работна сила от 1,4 милиарда души, която намалява. Демографският проблем в Германия беше решен благодарение на ефективна имиграционна политика. Но с население от над милиард души, такъв проблем не може да бъде решен просто чрез имиграция. Китай няма да може да погълне цяла Африка. Така че бъдещето е свят с различни полюси, който вече не може да си позволи война.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Еманюел Тод: Западът го очаква крах и войната в Украйна показва това

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!