Новата главна архитекта на София протеже на Христо Бисеров и първа приятелка на майката на Васил Терзиев

svobodnoslovo.eu

Архитектката променя неколкократно фамилията си

Новата, макар и временна столична архитектка Богдана Панайотова, е представена в официалната й визитка като омъжена и майка на три деца. Запознати обаче издават, че тя има зад гърба си няколко брака, както и че променя името си, вземайки фамилията на поредния си съпруг.

Богдана Панайотова е родена в Хасково, но не е близка с Асен Василев, както мнозина биха предположили, след като столичният кмет Васил Терзиев я направи временен главен архитект. Госпожата. е завършила със златен медал тамошната математическа гимназия, също като президента Румен Радев, но и той не е нейната ракета носител.

Тя не е навършила и 30 години, когато става шеф на РДНСК – Хасково през 1999 г. На поста, казват, я издига Христо Бисеров. Публична тайна в града е, че тя е от неговата клика. През 90-те години известният хасковски адвокат е сивият кардинал на СДС, който контролира далеч не само куфарчетата с пари от митниците в Свиленградско, но и ръководи кадровата политика на сините. Както е известно, Бисеров е шеф на „Национална координация” в СДС, чрез която лансира куп свои хора. В Хасковска област приближените му приватизират и опоскват всичко, останало от соца.

В кликата е и зъболекарят Христо Василев, станал областен управител, а днес смятан за един от най-богатите хора в страната. Реално той изпълнява безотказно поръчките на Бисеров, докато накрая е прогонен от СДС за корупция.

В тази отровна среда започва кариерата на днешната временна столична главна архитектка. В онези години тя се подвизава с фамилията Ангелова. Тогавашният й съпруг Красимир Ангелов е син на влиятелен директор от Хасково. След РДНСК госпожа Богдана трупа опит като главен архитект на Хасково и Свиленград.

Следващият й съпруг е значително по-младият от нея Радостин Хасърджиев. С тази фамилия архитектката и досега е по-разпознаваема в Хасково, въпреки че вече официално е Панайотова. След като е натрупала достатъчно опит в държавната администрация, тя подхваща частен бизнес с фирмата си „ЕН АР Консулт“. Тази компания става надзорник на инфраструктурни обекти от национално значение – пътища, столичното метро, водни цикли, пречиствателни станции, язовири и други важни обекти. В бранша дори твърдят, че арх. Богдана Панайотова е била фаворитка както на гербаджийския регионален министър Николай Нанков, така и на столичното кметство по времето на Йорданка Фандъкова. Известно е, че хонорарът на надзорниците е сериозен процент от общата сума, а в случая става дума за обекти с бюджети от стотици милиони левове.

Но стават и гафове. Преди време се разчу, че ,ЕН АР Консулт” е била надзорник на моста, който се срути при наводнението в Царево.

Тя също така е контролирала и ремонтите на язовирите, които се оказаха незаконни, защото са започнати, без да са издадени нужните документи.

Според запознати кметът Васил Терзиев познава добре Богдана Панайотова от години. Причината е, че тя е близка приятелка с майка му. Двете дами дори ходят от време на време заедно на екзотични екскурзии в чужбина. Казват, че преди години Богдана Панайотова била консултант по строителството на бизнес сграда, вдигната в София от фирма на Васил Терзиев.

А защо досегашният главен архитект на София Здравко Здравков подаде оставка, остава въпрос без официален отговор.

За раздялата му с общината се разбра от пост на кмета Васил Терзиев, който написа в социалната мрежа: „Благодаря. му за времето, което е посветил на София".

Само че нито Терзиев, нито Здравков дори не намекнаха за мотивите на тази оставка.

Според запознати арх. Здравков, който заемаше поста още от 2016 г., си тръгва след жесток натиск от страна на известните строители Мирянови от злополучната фирма „Артекс", и по-конкретно заради опитите му да спре градежа на небостъргача им „Златен век" в Лозенец.

Известно е, че през годините той упорито се опитваше да спре инвестицията на „Артекс", но пък разписа вдигането на други безумни сгради. При това още в началото. На битката срещу „Златен век" арх. Здравков обяви, че е получавал есемеси за натиск от семейство Мирянови. Какво пише в тях, не е известно, понеже архитектът не ги показа. Грубият строеж на небостъргача вече е завършен, а многобройните съдебни процеси, свързани с изграждането му, продължават да се точат в съда.

Тези дни вестник „Филтър" публикува решение на съда от 1 юли, според което „Артекс" е загубил важно дело. В него оспорва заповед на арх. Здравков от февруари тази година, с която той отказва да одобри направени изменения в конструкцията на „Златен век“. Според съда тези промени ги няма в разрешителното за строеж, въпреки че те са съществени.

„Обектът е реализиран на груб строеж, след който могат да бъдат извършвани довършителни работи, но не и такива, изменящи съществено неговата конструкция”, пише в решението на съда.

„Артекс" са искали 11 пъти от арх. Здравков да допълни разрешителното за строеж с новите конструкции, но той им е отказал. Дали заради това или по някакви други неизвестни причини архитектът тихомълком си подаде оставката.

Според Търговския регистър арх. Богдана Панайотова още преди две седмици е направила промени в собствеността на фирмите си, прехвърляйки ги на майка й. Така се е освободила от тях, като това е условие да заеме поста. В понеделник, 29 юли, официално беше съобщено, че тя е временният главен архитект на София. Вероятно като прелюдия да стане титуляр.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новата главна архитекта на София протеже на Христо Бисеров и първа приятелка на майката на Васил Терзиев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!