Путин обяви мащабни планове за транспортен коридор до Индийския океан

epicenter.bg

Русия планира да развие международни транспортни коридори, включително чрез създаване на железопътни връзки от Балтийско и Баренцово море до Персийския залив и Индийския океан. Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по повод Деня на железничаря. 

„Имаме нужда от ускорено разширяване на руската железопътна инфраструктура на ново технологично ниво, използвайки най-напредналите разработки. И тук трябва да изхождаме не само от днешните нужди, но и да създадем основа за бъдещето, за десетилетия напред“, каза Путин, като подчерта, че „великите предци са мислили и работили по същия начин“. 

"Затова на дневен ред е изграждането на високоскоростни магистрали във връзка с Централния транспортен възел, създаването на международни логистични коридори, развитието на Азовско-Черноморското транспортно направление, организирането на така наречената безпроблемна железопътна комуникация от Балтийско и Баренцово море до брега на Персийския залив и Индийския океан. Задачите са наистина мащабни и съм сигурен, че благодарение на вашите знания, опит и насоченост към резултати в интерес на страната, ние непременно ще ги решим“, обърна се Путин към железничарите.

Президентът припомни задачата за по-нататъшно модернизиране на източната линия на железниците - Байкал-Амурската и Транссибирската железници, които в същото време "трябва да работят във връзка, в една логика със Северния морски път , с такива обещаващи проекти като Северния латитуден проход с достъп до арктическите пристанища."

Президентът изтъкна значимата роля на железопътния транспорт и работещите в него за развитието на страната. „Отварянето на нови глобални пазари, растежът на вътрешния туризъм, устойчивото функциониране на предприятията, включително военно-промишления комплекс – всичко това също е ваша заслуга“, отбеляза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин обяви мащабни планове за транспортен коридор до Индийския океан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!